دوره 1، شماره 2 و 3 - ( پاييز و زمستان 1373 )                   جلد 1 شماره 2 و 3 صفحات 49-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moharery M R. A Glance at the History of Psychiatry in the World with Special Reference to Iran. IJPCP 1994; 1 (2 and 3) :27-49
محرری محمدرضا. نگاهی به تاریخ روانپزشکی و تاریخچه روانپزشکی در ایران. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1373; 1 (2 و 3) :27-49

تاریخ و علم الاخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
آنچه در این مقاله آمده است در ابتدا خلاصه‌ای است از تاریخ روانپزشکی در جهان و سپس مروری بر تاریخچه روانپزشکی در ایران باستان، ایران پس از اسلام و تاریخ معاصر ایران. در متون ایران باستان به ویژه در اوستا به جان، روان، بیماریهای روانی، درمانهای دارویی و غیردارویی اشاره رفته و در سبب شناسی بیماریهای روانی به نقش دیو‌(یکی از خدایان) اهریمن و پریان جادوگر بیش از دیگر عوامل بها داده شده است. در ایران بعد از اسلام باتوجه به گرایش و شناخت کامل پزشکان ایرانی از اسلام و فلسفه دینی پددیه‌های روانی، نفس، جسم و بیماریهای روانی و اخلاقی بانگرشی انسانی بر پایه مبانی عقلی و روش شناسی علمی مورد مطالعه قرار گرفت. با این چنین برخوردی، بیماران روانی در جامعه اسلامی پس از ظهور اسلام برخوردی انسان را شاهد بودند و از شکنجه‌ها و طردهای قرون وسطای اروپایی خبری نبود. درمانهای دارویی، روان درمانی،‌موسیقی درمانی، تفریح درمان و حمایتهای قانونی و پزشکی برای بیماران روانی مرسومب ود و در موارد شدید از مارستانها (بیمارستاهای روانی) یا دارالشفائ (بیمارستان عمومی) که یک بخش ویژه اعصبا (محفل المجانین) داشت و باغهای سرسبز و اتاقهایی همراه آب روان بود استفاده می‌شد. در این مقاله به نام بیش از 7 نفر از پزشکان و حکمای اسلامی و تعداد زیادی کتابها ومنابع معتبر اسلامی اشاره شده است که بخش عمده‌ای از آوازه آنان به دلیل پرداختن به بیماران روانی و شناخت و تفسیر نفس و روان بوده است. در این مقاله نیز با ارزش و اهمیتی که ادبیات ایران اسلامی و عرفان ایرانی برای شخصیت بیماران مجنون و شوریدگی انسانهای عاقل و عارف قایل شده‌اند ‌آشنا می‌شویم.
دریافت: 1391/9/19 | انتشار: 1373/9/24