دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1390 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 331-324 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghadiri M, Nohesara S, Mostafavi Abdolmaleky H, Ahmadkhaniha H, Taban M. The Establishment of Iranian DNA Bank for Genetic and Epigenetic Studies in Psychiatric Disorders. IJPCP 2012; 17 (4) :324-331
قدیری محمد، نوحه‌سرا شبنم، مصطفوی عبدالملکی حمید، احمدخانیها حمیدرضا، تابان مژگان. تشکیل بانک ژنتیک برای بررسی‌های ژنتیکی و اپی‌ژنتیکی در اختلال‌های روانپزشکی . مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1390; 17 (4) :324-331

1- دانشگاه علوم پزشکی تهران، ، ghadiri_mohamad@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران،

هدف: در بیشترکشورهای پیشرفته جهان بانک‌های بافتی، اسید دئوکسی‌ریبونوکلئیک و اسید ریبونوکلئیک برای بررسی های ژنتیکی در انواع اختلال های پزشکی ساخته شده تا با تصویب پروژه‌ای پژوهشی نمونه‌ها به پژوهشگران واگذار گردد و از هدررفتن وقت و هزینه برای آماده‌سازی هر پروژه جلوگیری شود. در این بانک‌ها بیماران بر پایه معیارهای تشخیصی بین‌المللی به‌دقت ارزیابی می‌شوند. از این رو جمع‌بندی یافته‌ها از توافق‌پذیری بالاتری نسبت به پژوهش‌های پراکنده برخوردار بوده و امکان انجام بررسی‌های فراتحلیل بر روی یافته‌های به‌دست آمده در آزمایش‌های گوناگون فراهم می‌شود. روش: برای ساخت چنین بانکی برای اختلال‌های روانپزشکی در جامعه ایرانی، پس از روشن‌سازی هدفها و گرفتن رضایت‌نامه از بیماران و انجام مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلال‌های محور یک DSM-IV SCID-I) 300 نمونه بزاقی به‌کمک کیت اوراژن اسید دئوکسی‌ریبونوکلئیک گردآوری شده و داده‌های جمعیت‌ شناختی، سابقه خانوادگی، زمان شروع و طول بیماری، داروهای مصرفی و مانند آنها در پرونده بیماران ثبت گردید و امکان ارتباط با آنها برای تکمیل اطلاعات و بررسی سیر بیماری فراهم شد. یافته‌ها: بانک نمونه بزاقی برای استخراج اسید دئوکسی‌ریبونوکلئیک از 300 بیمار روانپزشکی شامل اختلال دو قطبی، اسکیزوفرنیا، اختلال افسردگی اساسی، اختلال وسواسی- اجباری و اختلال بیش فعالی با کمبود توجه از میان بیماران بیمارستان‌های روانپزشکی، هم‌چنین سی تن از بستگان درجه اول بیماران دچار اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنیا و 100 نفر به عنوان گروه گواه که با دو گروه پیشین همتا سازی شده بودند گردآوری شد. نتیجه‌گیری: امکان اهداء نمونه های اسید دئوکسی‌ریبونوکلئیک برای بررسی‌های ملی یا بین‌المللی فراهم شده است.

دریافت: 1391/2/13 | انتشار: 1390/10/25