دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1390 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 303-297 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rajezi Esfahani S, Motaghipour Y, Kamkari K, Zahiredin A, Janbozorgi M. Reliability and Validity of the Persian Version of the Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (Y-BOCS). IJPCP 2012; 17 (4) :297-303
راجزی اصفهانی سپیده، متقی‌پور یاسمن، کامکاری کامبیز، ظهیرالدین علی‌رضا، جان بزرگی مسعود. پایایی و روایی نسخه فارسی مقیاس وسواسی- اجباری ییل- براون. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1390; 17 (4) :297-303

1- مرکز تحقیقات علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، sepideh.rajezi@gmail.com
2- دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی
3- ‌ دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اسلامشهر
4- دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی، مرکز تحقیقات علوم‌رفتاری دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی
5- ‌ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی پایایی و روایی نسخه فارسی مقیاس وسواسی- اجباری ییل- براون (Y-BOCS) بود. روش: 140 بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری (OCD)، به­عنوان گروه آزمایش و 30 فرد سالم، به­عنوان گروه گواه، به­صورت در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده­ها، افزون بر Y-BOCS، مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلال­های محور I در DSM-IV (SCID-I) و خرده­مقیاس وسواسی- اجباری سیاهه 90 گویه­ای نشانه­ها (SCL-90-R-OCS)به­کار رفت. پایایی به سه روش آلفای کرونباخ، بازآزمایی و دونیمه­سازی و روایی به­صورت ملاک هم­زمان (همبستگی با دو ابزار SCID-I و SCL-90-R-OCS) و سازه (تحلیل عامل اکتشافی) بررسی شد. در مورد هنجاریابی Y-BOCS نیز، پس از تعیین نرمال­بودن توزیع و تأیید نداشتن کجی و کشیدگی، از میانگین و انحراف معیار به‌عنوان مناسب‌ترین شاخص گرایش مرکزی و پراکنش، استفاده شد. یافته­ها: ثبات درونی دو بخش سیاهه نشانه (SC) و مقیاس شدت (SS)، به­ترتیب 97/0 و 95/0، اعتبار دونیمه­سازی برای SC و SS به­ترتیب 93/0 و 89/0 و اعتبار بازآزمایی 99/0 به­دست آمد. میان SC با SCL-90-R-OCS و SS با SCID-I همبستگی مثبت (001/0p<) وجود داشت. تحلیل عامل اکتشافی برای SC و SS به­ترتیب سه و دو عامل نشان داد. نقطه برش نُه برای تمایز بیمار/ سالم پیشنهاد شد. نتیجه­گیری: نسخه فارسی Y-BOCS برای بررسی محتوا و شدت نشانه­های وسواسی- اجباری، پایایی و روایی مناسبی دارد.

دریافت: 1391/2/13 | انتشار: 1390/10/25