دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1389 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 478-468 | برگشت به فهرست نسخه ها

Michaeli Manee F. Internal Consistency and Confirmatory Factor Analysis of Wells and Davis Thought Control Questionnaire. IJPCP 2011; 16 (4) :468-478
میکائیلی منیع فرزانه. همسانی درونی و تحلیل عاملی تأییدی پرسش‌نامه کنترل تفکر ولز و دیویس. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1389; 16 (4) :468-478

، E-mail: f.michaeli.manee@gmail.com
چکیده:   (20346 مشاهده)

هدف: هدف این پژوهش، بررسی روایی، پایایی و ساختار عاملی پرسش‌نامه راهبردهای کنترل تفکر بود که توسط ولز و دیویس ساخته شده است. روش: در این پژوهش توصیفی، 472 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه ارومیه به صورت تصادفی انتخاب شدند و پرسش‌نامه کنترل تفکر روی آنها اجرا شد. جهت تعیین پایایی و روایی پرسش‌نامه، آزمون آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تأییدی به‌کار رفت. از روش اخیر برای آزمون دو مدل یک‌عاملی و دوعاملی استفاده شد. یافته‌‌ها: پایایی به‌دست‌‌آمده برای مؤلفه‌‌های پنج‌گانه بین 62/0 و 73/0 قرار گرفتند که حاکی از پایایی نسبتاً پایین مقیاس است. نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که مؤلفه‌‌های نگرانی و خود‌تنبیهی روی یک عامل و ارزیابی مجدد، پرت‌‌کردن حواس و راهبردهای اجتماعی روی عامل دیگر بار می‌‌گیرند. بنابراین، پرسش‌نامه فوق دو گروه راهبرد کنترل تفکر بدکارکرد یا ناسازگارانه و کارکردی یا سازگارانه را دربرگرفته و می‌‌سنجد. مجذور خی به‌دست آمده برای برازش مدل دوعاملی (82/651) در مقایسه با مجذور خی مدل یک عاملی (10/1169) کوچک‌تر بود، از این رو، مدل نخست مدل مناسب‌تری به‌شمار می‌رود. در سایر شاخص‌‌های نیکویی- برازش مانند GFI (91/0)، AGFI (88/0)، AIC (87/445)، CFI (90/0) و NNFI (95/0) نیز مدل دوعاملی از نظر مقدار به شاخص‌‌های استاندارد مربوطه نزدیک‌‌تر بود. نتیجه‌‌گیری: نتایج حاصل، یافته‌های برخی پژوهش‌های پیشین درباره ساختار دوعاملی و پنج‌مؤلفه‌ای پرسش‌نامه کنترل تفکر را تکرار کردند. اما با توجه به نامناسب‌بودن بار عاملی برخی سؤال‌ها و پایین‌بودن نسبی ضرایب پایایی، لازم است این پرسش‌نامه مورد تجدید نظر قرار گیرد.

دریافت: 1390/4/12 | انتشار: 1389/11/26