جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای هوش هیجانی

دكتر معصومه اسمعیلی، دكتر حسن احدی، دكتر علی دلاور، دكتر عبدا.... شفیع آبادی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۶ )
چکیده

 

چکیده

هدف: در پژوهش حاضر، تأثیر آموزش مؤلفه‌های هوش هیجانی بر افزایش سلامت روان بررسی شده است.

روش: در این پژوهش با طرحی آزمایشی، نخست ۳۰ نفر از مراجعان زن و مرد ۲۵-۲۰ ساله مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره‌، انتخاب و به‌تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جای داده شدند. پس از اجرای پیش‌آزمون با آزمون‌های هوش هیجانی ۱۳۳ ماده‌ای بار- آن و پرسش‌نامه SCL-۹۰-R  بر روی هر دو گروه، گروه آزمایش در ۱۲ جلسه‌ دو ساعته آموزش مؤلفه‌های هوش هیجانی، هر هفته یک‌بار شرکت نمود. سپس برای هر دو گروه پس‌آزمون انجام شد.

یافته‌ها: تحلیل داده‌ها به روش تحلیل کوواریانس و واریانس چند متغیره یک طرفه نشان داد که آموزش مؤلفه‌های هوش هیجانی در افزایش سلامت روان، به‌طور معنی داری (۰۰۱/۰p< ) مؤثر بوده و علایم بیماری را در مؤلفه‌های سلامت روان کاهش داده است.

نتیجه‌گیری: آموزش مؤلفه‌های هوش هیجانی سبب ارتقای سلامت روانی می‌شود، به‌طوری‌که فرد نمره بهتری در گزارش‌های شخصی از موقعیت درونی و احساس توانایی مقابله با مشکلات به‌دست می‌آورد.

 

 


مصطفی زارعان، امین اسداله‌پور، دكتر عباس بخشی‌پور رودسری،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۶ )
چکیده

 

چکیده

مقدمه: نظر به اهمیت نقش هوش هیجانی در بروز اختلال‌های هیجانی و سلامت روانی، این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین هوش هیجانی و سبک‌های حل مسأله با سلامت عمومی انجام شد.

روش:در این پژوهش که از نوع مقطعی- توصیفی است، آزمون‌های هوش هیجانی (MSEIS)، سبک‌های حل مسأله و سلامت عمومی(GHQ-۲۸) بر روی ۶۹ نفر از دانشجویان سال اول رشته های علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تبریز که به روش طبقه‌ای- خوشه‌ای انتخاب شده بودند، در دو نوبت و به‌صورت گروهی اجرا گردیدند. داده‌ها به‌کمک روش‌های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام تحلیل شدند.

یافته‌ها:نتایج نشان داد که هوش هیجانی با سلامت عمومی و دو سبک حل مسأله اعتماد و گرایش، همبستگی مثبت معنی‌دار (۰۰۱/۰p< ) و با دو سبک حل مسأله درماندگی و مهارگری همبستگی منفی معنی‌دار (۰۵/۰p< ) دارد. هم‌چنین سه سبک حل مسأله درماندگی، اعتماد و گرایش به‌ترتیب ۲۴% ، ۸% و ۶% از واریانس سلامت عمومی را پیش‌بینی می‎کنند (۰۰۱/۰p< ). افزون بر آن دو سبک حل مسأله گرایش و اعتماد به‌ترتیب ۱۹% و ۱۰% از واریانس هوش هیجانی را پیش‌بینی می‎کنند (۰۰۱/۰p< ).

نتیجه‌گیری:بین هوش هیجانی و سبک‌های حل مسأله با سلامت عمومی رابطه معنی دار وجود دارد.

 


دكتر مجید برکتین، ماهگل توکلی، دكتر حمید طاهر نشاط‌دوست،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۷ )
چکیده

هدف: نظر به ارتباط هوش هیجانی با توانایی حل مسأله و انتخاب خودکشی به‌عنوان یک روش انطباق با مشکلات، این پژوهش، با هدف بررسی هوش هیجانی در زنان اقدام‌کننده به خودکشی به روش مسمومیت انجام شده است.

روش: در یک طرح پژوهشی پس رویدادی (علی- مقایسه‌ای) و شبه آزمایشی ۸۰ نفر از زنان اقدام‌کننده به خودکشی به روش نمونه‌گیری در دسترس از میان مراجعه‌کنندگان به اورژانس مسمومین بیمارستان نور اصفهان به‌عنوان گروه آزمایشی و ۸۰ نفر از زنان عادی از میان ملاقات‌کنندگان بیماران بخش داخلی بیمارستان نور اصفهان، به‌عنوان گروه گواه به روش تصادفی انتخاب و به‌کمک پرسش‌نامه هوش هیجانی بار- ان بررسی شدند. برای تحلیل داده‌ها، روش تحلیل واریانس چندمتغیره و روش تحلیل تمایزات به‌کار برده شد.

یافته‌ها: نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که نمره کل هوش هیجانی و زیرمقیاس‌های آن در گروه خودکشی‌کنندگان در مقایسه با گروه گواه به شکل معنی‌داری پایین‌تر بوده است (۰۰۱/۰p<). هم‌چنین بر پایه نتایج تحلیل تمایزات، همراه با نقطه برش ۸۶/۲۵۳ برای تفکیک دو گروه اقدام‌کننده به خودکشی و سالم، حساسیت و ویژگی هر دو به‌طور جداگانه برابر با ۱۰۰% محاسبه گردید.

نتیجه‌گیری: هوش هیجانی در زنان اقدام‌کننده به خودکشی پایین‌تر از زنان عادی است. پایین‌بودن هوش هیجانی می‌تواند به‌عنوان یک عامل خطر اقدام به خودکشی در نظر گرفته شود.


سيد داود محمدی، سيد اسماعیل ترابی، دكتر بنفشه غرایی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۷ )
چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی تعیین ارتباط  سبک‌های مقابله‏ای با هوش هیجانی در دانش‏آموزان مقطع راهنمایی شهر تهران بود.

روش: ۴۲۰ دانش‏آموز (۱۹۵ پسر و ۲۲۵ دختر) از سه منطقه شهر تهران (منطقه‌های یک، شش و ۱۶) و در سه مقطع اول، دوم و سوم راهنمایی که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای- چندمرحله‌ای و تصادفی انتخاب شده بودند، دو پرسش‌نامه راهبردهای مقابله‌ای نوجوانان و هوش هیجانی را تکمیل کردند. داده‌ها به‌کمک ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون تحلیل شدند.

یافته‌ها: بین هوش هیجانی و مؤلفه‌های آن با هر یک از سه سبک مقابله‏ای کارآمد، ناکارآمد و رجوع به دیگران (و راهبردهای مقابله‌ای مربوط به این سبک‌ها) ارتباط مثبت معنی‌دار دیده شد (۰۰۱/۰p<). هم‌چنین هوش هیجانی می‌توانست هر یک از این سه سبک مقابله‌ای را به‌طور معنی‌داری پیش‌بینی کند (۰۰۱/۰p<).

نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش در تأیید فرضیه‌هایی هستند که قصد دارند هوش هیجانی و مقابله را به‌عنوان سازه‌های به‌هم مربوط، مفهوم‌سازی کنند. این نتایج هم‌چنین برای متخصصانی که به‌دنبال الگوهای مبتنی بر پیش‌گیری و درمان اختلال‌های رفتاری و روانی هستند، سودمند می‌باشند.


محمد آقا دلاورپور، مرضیه سلطانی، دكتر مسعود حسین‌چاری،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۷ )
چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی نقش پیش‌بینی‌کنندگی هوش هیجانی و رویارویی مذهبی در بهبودی یا بازگشت به سوءمصرف مواد بود. روش: در یک بررسی ۶۲ مرد مراجعه‌کننده به مراکز ترک اعتیاد «تولد دوباره» و «امید» شهرستان نجف‌آباد که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده بودند در دو گروه پاک (۳۱ نفر با سابقه پاکی دست‌‌کم یک‌سال) و بازگشتی (۳۱ نفر با سابقه پاکی کمتر از یک‌سال) به‌کمک مقیاس شیوه‌های رویارویی مذهبی و پرسش‌نامه هوش هیجانی- صفتی، گردآوری شدند داده‌ها با بهره‌گیری از روش آماری تحلیل ممیز و آزمون t برای گروه‌های مستقل تحلیل شدند. یافته‌ها: افراد پاک و بازگشتی تفاوت معنی‌دار در سه متغیر رویارویی مذهبی درون شخصی (۰۰۱/۰p<)، رویارویی مذهبی بیرون اجتماعی (۰۵/۰p<) و هوش هیجانی (۰۰۱/۰p<) داشتند. آزمون تحلیل ممیز نیز نشان داد که بر پایه دو متغیر رویارویی مذهبی درون شخصی و هوش هیجانی، می‌توان ۷۹% از افراد بهبودیافته و بازگشتی را از یکدیگر متمایز نمود. نتیجه‌گیری: رویارویی مذهبی درون شخصی مهمترین عامل تمایز گروهی برای طبقه‌بندی مراجعان به مراکز ترک اعتیاد در دو گروه پاک یا بازگشتی است.


دکتر منصور بیرامی، دکتر عباس بخشی‌پور رودسری، فاطمه هداوندخانی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۰ )
چکیده

هدف: بررسی رابطه هوش هیجانی، اسکیزوتایپی و آسیب روانی هدف پژوهش حاضر بود. روش: در این پژوهش توصیفی- تحلیلی ۱۵۰ دانش­آموز (۹۴ دختر و ۵۶ پسر)، در دامنه سنی ۱۴ تا ۱۷ سال (۶۷/۰±۵۴/۱۵) از دو دبیرستان عادی ناحیه یک شهر ری در سال تحصیلی ۸۸-۱۳۸۷ به پرسش­نامه­های صفات اسکیزوتایپی (STA)، هوش هیجانی تجدیدنظرشده شاته (MSEIS) و سه خرده­مقیاس روان‌پریشی­گرایی، خصومت و ایده­پردازی پارانوئیدی از آزمون SCL-۹۰-R پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده­ها با کمک نرم­افزارهای SPSS ۱۱,۵ و LISREL ۸,۵۴ و به روش آزمون T مستقل، U من­ویتنی و تحلیل مسیر انجام شد. یافته­ها: تحلیل مسیر نشان داد هوش هیجانی با آسیب روانی (۰۵/۰≥p، ۰۳/۴-=t) و ارزیابی هیجان­ها با تفکر جادویی (۰۵/۰≥p، ۲۵/۲-=t)، ایده­پردازی پارانوئیدی (۰۵/۰≥p، ۰۳/۲-=t) و روان­پریشی­گرایی (۰۵/۰≥p، ۳۹/۳-=t) رابطه علّی دارد. نتیجه­گیری: بررسی دقیق ارتباط میان متغیرها نشان داد ارزیابی هیجان­ها اثر علّی بر عوامل اسکیزوتایپی و آسیب روانی دارد. ارزیابی هیجان به معنی درک و برداشت فرد از وضعیت هیجانی مشاهده­شده در خود و دیگری است. در واقع احتمال مشاهده نشانه­های اسکیزوتایپی و آسیب روانی در افرادی که ارزیابی و برداشت مثبت از امور هیجانی دارند، کمتر است.


هادی عباس آباد عربی، دکتر فریده باستانی، دکتر الهام نواب، دکتر حمید حقانی،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده

هدف: این پژوهش با هدف بررسی  کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت و ارتباط آن با هوش هیجانی انجام شد. روش: این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع همبستگی- توصیفی است که بر روی ۸۵ سالمند مبتلا به دیابت مراجعه‎کننده به کلینیک دیابت بیمارستان شریعتی تهران انجام شد. برای بررسی کیفیت زندگی از پرسش‎نامه کیفیت زندگی سالمندان لیپاد و برای سنجش میزان هوش هیجانی از پرسش‎نامه هوش هیجانی شرینک استفاده شد. داده‎های به دست‌آمده توسط نرم‎افزار SPSS-۱۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافتهها: یافته‎های پژوهش نشان دادند که میانگین نمره کلی کیفیت زندگی و هوش هیجانی سالمندان مبتلا به دیابت، در حد متوسط به بالا هستند. کیفیت زندگی سالمندان مرد نسبت به سالمندان زن و همچنین هوش هیجانی سالمندان مرد نسبت به سالمندان زن در سطح بالاتری قرار داشت. کیفیت زندگی با سطح تحصیلات، وضعیت تأهل و مسکن رابطه معناداری داشت (۰۵/۰>p)؛ ولی بین کیفیت زندگی با سن و وضعیت اقتصادی، رابطه معناداری وجود نداشت (۰۵/۰<p). هوش هیجانی با سطح تحصیلات، وضعیت تأهل و مسکن رابطه معناداری داشت (۰۵/۰>p) اما بین هوش هیجانی با سن و وضعیت اقتصادی رابطه معناداری وجود نداشت (۰۵/۰<p). به‎طور کلی نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی و کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت (۰۱/۰p < و۵۳۶/۰=r) همبستگی مثبت وجود دارد. نتیجه‌گیری: با توجه به ارتباط معنادار بین هوش هیجانی و کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت، در صورت تمرکز و برنامهریزی بر هوش هیجانی و ابعاد آن در سالمندان مبتلا به دیابت، میتوان بستر مناسبی برای ارتقای کیفیت زندگی آنها فراهم نمود.


احمد عاشوری، پویا فرخ نژاد افشار، حمزه علیمرادی، مقداد طالبی زاده،
دوره ۲۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

اهداف: پژوهش حاضر با هدف هنجاریابی و بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی پرسش‌نامه هوش هیجانی صفت کلی در جمعیت دانشجویان دانشگاه‌های منتخب تهران انجام شد. 
مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع هنجاریابی است. جامعه آماری را کلیه دانشجویان دانشگاه‌های منتخب تهران تشکیل می‌دادند که ۵۵۱ دانشجو به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی وارد مطالعه شدند. نسخه فارسی هوش هیجانی صفت کلی را به همراه پرسش‌نامه هوش هیجانی شات و پرسش‌نامه ۵عاملی نئو تکمیل کردند. تجزیه داده‌ها با استفاده از نسخه ۲۲ نرم‌افزار SPSS از طریق تی مستقل، آلفا کرونباخ، همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد.
یافته ها: آلفای کرونباخ برای هوش هیجانی صفت ۰/۹۵ و برای عوامل بین ۰/۷۰ تا ۰/۹۰ به دست آمد و در روش دو نیمه کردن آزمون، آلفای کرونباخ نیمه اول آزمون ۰/۹۲ و برای نیمه دوم ۰/۸۹ محاسبه شد. روایی هم‌گرا / افتراقی این پرسش‌نامه نیز با کمک پرسش‌نامه هوش هیجانی شات و پرسش‌نامه ۵عاملی نئو نشان داد این پرسش‌نامه با اکثر خرده‌مقیاس‌های پرسش‌نامه هوش هیجانی شات همبستگی مثبت و با خرده‌مقیاس روان‌رنجوری پرسش‌نامه ۵عاملی همبستگی منفی دارد. همچنین در این پژوهش تفاوت‌های جنسیتی بین نمرات زنان و مردان وجود داشت. به این صورت که زنان در نمره کلی و عوامل به‌ورزی و هیجانی بودن نمره بالاتری داشتند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که نسخه فارسی پرسش‌نامه هوش هیجانی صفت از ۴ عامل به‌ورزی، کنترل خود، هیجانی بودن و جامعه‌پذیری تشکیل شده است.
نتیجه گیری: درمجموع یافته‌ها نشان داد که نسخه فارسی پرسش‌نامه هوش هیجانی صفت برای سنجش این سازه در جمعیت بزرگسال ایرانی از روایی و اعتبار مناسبی برخوردار است



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb