جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای نشخوار فکری

شیوا رضوان، فاطمه بهرامی، محمدرضا عابدی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده

چکیده

هدف: این پژوهش با هدف تأثیر تنظیم هیجان بر شادکامی و نشخوار فکری دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان انجام شده است.

روش: این بررسی از نوع نیمه‌آزمایشی است. افراد مورد بررسی ۷۵ دانشجوی دختر ساکن در خوابگاه دانشگاه اصفهان بودند که به‌تصادف در سه گروه ۲۵ نفری سرکوب هیجان، ارزیابی هیجان و گواه جای داده شدند. برای آزمودنی‌های سه گروه فیلم خاکستری با محتوای تراژدی نمایش داده شد. آزمودنی‌ها در هر سه گروه پیش از دیدن فیلم، به پرسش‌نامه شادکامی آکسفورد پاسخ دادند و پس از آن افزون بر پرسش‌نامه یادشده، به پرسش‌هایی که برای پرت‌کردن حواس آنها از فیلم طرح شده بود و سپس به پرسش‌های طرح شده درباره فیلم که نشخوار فکری آنها را می‌سنجید پاسخ دادند.

یافته‌ها: تفاوت میان میانگین‌های نشخوار فکری و شادکامی گروه سرکوب هیجان با میانگین‌های دو گروه دیگر معنی‌دار، نشخوار فکری آنها از دو گروه دیگر بیشتر و شادکامی آنها از سایر گروه‌ها کمتر بود.

نتیجه‌گیری: ارزیابی هیجان پیش از ایجاد آن، افزون بر این‌که از بروزهیجان‌های شدید در هنگام رویارویی فرد با یک موقعیت هیجانی منفی پیش‌گیری می‌کند، مانع کاهش چشم‌گیر شادمانی فرد پس از حادثه هیجانی می‌گردد و نشخوارهای فکری او را نیز که پس از بروز هیجان پدید می‌آید، کمتر می‌سازد.


دکتر امیر محسن راه‌نجات، دکتر مهدی ربیعی، دکتر سید حسین سلیمی، دکتر علی فتحی آشتیانی، دکتر وحید دنیوی، جعفر میرزایی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

هدف: مطالعه حاضر با هدف بررسی مدل علّی فراشناختی برای تبیین نشانه‌های «اختلال استرس پس از ضربه» (PTSD) مزمن ناشی از جنگ انجام شد. روش: پژوهش توصیفی- همبستگی حاضر با ۸۰  نفر از ‌افراد مبتلا به PTSD مزمن ناشی از جنگ به روش نمونه‌گیری در دسترس از بین جانبازان مراجعه‌کننده به مدیریت امور درمان اداره بهداشت و درمان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شد و پرسشنامه‌های کنترل افکار، باورهای فراشناختی، چک‌لیست نشانه‌های PTSD و نشخوار فکری برای سنجش علایم به‏کار رفت. از رگرسیون چندگانه برای بررسی فرضیه‌های رابطه‌ای و از شاخص‌های کلی برازش، شاخص‌های مقتصد و شاخص‌های مقایسه‌ای برای بررسی برازش مدل پیشنهادی و تدوین شده به‌وسیله نرم‌افزار SPSS و Amos graphic استفاده شد. یافته‌ها: نتایج مدل معادلات ساختاری به‏منظور تبیین نشانه‌های PTSD مزمن ناشی از جنگ، از مدل فراشناختی حمایت می‌کند. همچنین نتایج شاخص‌های برازش کلی مدل معادلات ساختاری (۰۴۱/۰RMSEA=،۹۰/۰GFI:،۸۲/۱c۲=) نشان داد که مدل طراحی شده با داده‌های نمونه، برازش مناسب و ارتباط نزدیکی با فرض‌های نظری دارد. نتیجه‌گیری: باورهای فراشناختی با میانجی‌گری راهبردهای کنترل فکر و نشخوار فکری بر نشانه‌های PTSD مزمن ناشی از جنگ تاثیر گذاشته و این مدل علّی می‌تواند فرمول‌بندی موردی و درمان‌های بالینی را در کهنه‌سربازان مبتلا به این اختلال تسهیل کند.
فرزانه فرهمند دهقانپور ورنامخواستی، دکتر زهرا یوسفی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط چندگانه بین نشخوار فکری و خلق با رؤیاهای ترسناک انجام شد. روش: روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه‌ آماری در این پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان در سال تحصیلی ۱۳۹۴-۱۳۹۳ بودند. ۱۸۰ نفر دانشجو به شیوه نمونه‌گیری تصادفی خوشه­ای انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش، پرسشنامه نشخوار فکری، مقیاس خلق مثبت و منفی و مقیاس علائم رؤیاهای ترسناک بودند. داده‌های گردآوری شده به کمک آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام) مورد بررسی قرار گرفتند. یافته­ها: بروز رؤیاهای ترسناک با نشخوار فکری (۰۰۰/۰p<) و خلق منفی (۰۰۹/۰p<) رابطه مثبت و معنادار داشت. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که نشخوار فکری میتواند ۲/۱۰ درصد از واریانس رؤیاهای ترسناک را پیشبینی کند. نتیجه­گیری: وجود نشخوار فکری می­تواند پیشبینیکننده رؤیاهای ترسناک باشد و به نظر می­رسد یکی از راه­های کاهش رؤیاهای ترسناک کاهش نشخوار فکری و خلق منفی باشد.


دکتر شهرام محمدخانی، علی بهاری، خانم مهسا اکبریان فیروز آبادی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

اهداف هدف پژوهش حاضر تبیین نقش واسطهای نشخوار فکری در رابطه میان سبکهای دلبستگی و نشانههای افسردگی است.
مواد و روشها این پژوهش، تحقیقی پسرویدادی با طرح علّی است. ۱۷۵ نفر از دانشجویان ایرانی به عنوان نمونه به پرسشنامههای افسردگی بک- نسخه دوم، مقیاس پاسخ نشخواری و پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان پاسخ دادند. دادهها با استفاده از آزمونهای تحلیل واریانس، رگرسیون، تحلیل میانجی و نرمافزار SPSS نسخه ۲۳ تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها نتایج نشان داد جهتگیری دلبستگی با نشخوار فکری (۰/۰۰۱P<) و افسردگی (۰/۰۰۰۵P<) مرتبط است. شاخص اجتناب سیستم دلبستگی با در فکر فرورفتن نشخواری ارتباط معناداری دارد (۰/۰۰۲P<). همچنین نتایج پژوهش حاضر از میانجیگری در فکر فرورفتن نشخواری در رابطه بین شاخص اجتناب دلبستگی و نشانههای افسردگی حمایت کرد (۰/۰۰۰۵P<).
نتیجهگیری مؤلفه در فکر فرورفتن نشخوار فکری در رابطه میان شاخص اجتناب دلبستگی و نشانههای افسردگی میانجیگری میکند. یافتههای این پژوهش بر نقش رابطه بین مراقبان و کودک در شکلگیری نشخوار فکری و افسردگی تأکید میکند. همچنین برای جلوگیری از ایجاد این سازه ناکارآمد برنامههای پیشگیرانهای را پیشنهاد میکند.

 

بی بی زهره رضوی زاده تبادکان، محمود جاجرمی، یعقوب وکیلی،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده

اهداف این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر استرس ادراک‌شده، نشخوار فکری و دشواری تنظیم هیجانی زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ انجام شد. 
مواد و روش ها این مطالعه شبه‌آزمایشی با استفاده از طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل و یک مرحله پیگیری انجام شد. از میان همه بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ عضو هیئت ورزش‌های همگانی استان خراسان شمالی در سال ۱۳۹۶، ۳۰ نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. بیماران گروه آزمایش در ۸ جلسه ۱۲۰ دقیقه‌ای در هفته درمان شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی شرکت کردند. داده‌ها با مقیاس استرس ادراک‌شده، سبک پاسخ‌دهی نشخواری و مقیاس دشواری تنظیم هیجان جمع‌آوری شدند. 
یافته ها نتایج تحلیل واریانس با اندازه‌گیری‌های مکرر نشان داد شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی باعث کاهش معنادار نمره‌های بیماران در نشخوار ذهنی (۰/۰۱≥P) و دشواری تنظیم هیجانی به‌جز خرده‌مقیاس آگاهی (۰/۰۱≥P) در پیگیری سه‌ماهه و استرس ادراک‌شده (۰/۰۱≥P)  تا پس‌آزمون شده است. 
نتیجه گیری شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی در کاهش نشخوار ذهنی، استرس ادراک‌شده و دشواری تنظیم هیجانی به‌جز خرده‌مقیاس آگاهی در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ مؤثر است.

قاسم عبدل پور، محمد نصیری، محراب مفاخری، کامیار منصوری، رضا عبدی،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده

اهداف اختلال اضطراب فراگیر و افسردگی، یکی از اختلال‌های شایع در دوره‌ کودکی و بزرگسالی است و مشکلات زیادی در حوزه‌ سلامت به همراه دارد. هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه‌ای نشخوار فکری در رابطه بین تحمل‌نکردن بلاتکلیفی با علائم افسردگی و اختلال اضطراب فراگیر است.
مواد و روش ها طرح این پژوهش، از نوع توصیفی همبستگی است. برای این منظور، ۲۵۰ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران با استفاده از نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند و به پرسش‌نامه‌های تحمل‌نکردن بلاتکلیفی داگاس، مقیاس نشخوار فکری نالن هاکسما، مقیاس افسردگی بک و مقیاس اضطراب فراگیر که در اختیار آن‌ها گذاشته شده بود، پاسخ دادند. تحلیل داده‌ها با استفاده از مدل‌یابی معادلات ساختاری انجام شد. همچنین برای طبقه‌بندی، پردازش و تحلیل داده‌ها و بررسی فرضیه‌های پژوهش از نرم‌افزارهای آماری SPSS نسخه ۲۲ و Lisrel ۸/۸۵ استفاده شد.
یافته ها ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص‌های برازندگی نشان داد مدل فرضی با مدل اندازه‌گیری، برازش دارد  ۰/۹۸=NFI=۰/۹۶  - CFI 
RMSEA=۰/۶۰ 
 . نتایج نشان داد تحمل‌نکردن بلاتکلیفی به صورت غیرمستقیم از طریق نشخوار فکری بر افسردگی و همچنین به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر اختلال اضطراب فراگیر تأثیر دارد.
نتیجه گیری می‌توان بر اساس یافته‌های پژوهش، نتیجه گرفت نشخوار فکری در رابطه بین تحمل‌نکردن بلاتکلیفی و علائم افسردگی و اضطراب فراگیر نقش واسطه‌ای دارد. توجه به این سازوکارِ تأثیر، می‌تواند در تدوین مداخلات پیشگیرانه و درمانی کارآمد برای اختلال افسردگی و اضطراب فراگیر مؤثر باشد.

فاطمه نظری، بنفشه غرائی، کمیل زاهدی تجریشی،
دوره ۲۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

اهداف علائم وسواس فکری‌عملی معمولاً در یک پیوستار رخ می‌دهند که ازنظر شدت شناخت و علائم متفاوت هستند، اما ازنظر کیفی ماهیت یکسانی دارند. می‌توان گفت باتوجه‌به شیوع بالای علائم وسواس فکری‌عملی، بررسی سبب‌شناسی آن‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. بباتوجه‌به اینکه تاکنون مطالعه‌ا‌ی مشابهی که مدلی جامع از متغیرهای دخیل در شکل‌گیری و تداوم نشانه‌های وسواس فکری‌عملی باشد، انجام نشده است، هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی بدتنظیمی هیجانی، نشخوار فکری و اجتناب تجربی در ارتباط بین طرح‌واره‌های هیجانی و علائم وسواس فکری‌عملی است.
مواد و روش ها در مطالعه‌ حاضر که یک مطالعه توصیفی‌همبستگی است، جامعه‌ آماری متشکل از دانشجویانی بود که در نیم‌سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ در دانشگاه‌های مستقر در شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. یک نمونه‌ ۳۴۴ نفری با استفاده از روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند و داده‌های حاصل با استفاده از روش مدل‌سازی معادلات ساختاری و با نرم‌افزارهای lisrel و SPSS به‌ترتیب با نسخه۲۱ و ۸/۸ تحلیل شدند. 
یافته ها باتوجه‌به مقادیر برازندگی می‌توان گفت که مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است (شاخص برازش=۰/۹۱، ریشه میانگین مربعات خطای تقریب=۰/۵۷، شاخص برازش افزایشی=۰/۹۷). باتوجه‌به اینکه در سطح خطای ۰/۰۵، مقدار سطح معناداری برای هر ۳ متغیر بدتنظیمی هیجانی، اجتناب تجربی و نشخوار فکری کمتر از ۰۵/۰ است، می‌توان گفت که نقش میانجی آن‌ها ازنظر آماری معنادار است.
نتیجه گیری براساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان چنین نتیجه‌گیری کرد مداخلاتی که هدف آن‌ها افزایش پذیرش در برابر تجربیات خصوصی، کاهش بدتنظیمی هیجانی، نشخوار فکری و اصلاح طرح‌واره‌های هیجانی است، پیامدهای درمانی بهتری برای افراد دارای علائم وسواس فکری‌عملی خواهند داشت.

سمیه افشار، نگار اصغری پور زحمتی، فاطمه علی دوستی،
دوره ۳۰، شماره ۱ - ( ۵-۱۴۰۳ )
چکیده

اهداف افسردگی یکی از رایج‌ترین اختلالات روانی است که براساس پیش‌بینی‌های سازمان بهداشت جهانی تا سال ۲۰۳۰ مهم‌ترین بیماری ناتوان‌کننده در کل دنیا خواهد بود و درمان آن با چالش‌های فراوانی همراه است. امروزه توجه به درمان‌های نوین در جهت کاهش مشکلات افراد مبتلابه اختلال افسردگی اهمیت فراوانی دارد. درمان شناختی مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان فراتشخیصی یکپارچه از درمان‌های نوین پیشنهادشده برای افسردگی می‌باشد. باتوجه‌به اینکه کمتر پژوهشی به بررسی اثربخشی درمان‌های جدید امروزی بر مؤلفه‌های اساسی در افسردگی و همچنین مقایسه این درمان‌ها پرداخته است، هدف از این مطالعه مقایسه تأثیر درمان فراتشخیصی یکپارچه با درمان شناختی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر تنظیم هیجانی و نشخوار فکری به‌عنوان مؤلفه‌های مؤثر در ایجاد افسردگی می‌باشد.
مواد و روش ها جامعه آماری این کارآزمایی بالینی متشکل از کلیه افرادی است که به مرکز مشاوره جهاد دانشگاهی مشهد در تابستان سال ۱۴۰۰ مراجعه کردند و با مصاحبه بالینی و پرسش‌نامه بک، تشخیص افسردگی خفیف یا متوسط گرفتند. تعداد ۳۰ نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به‌صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (۱۵ نفر درمان ذهن‌آگاهی و ۱۵ نفردرمان فراتشخیصی یکپارچه) تقسیم شدند. ابزار تحقیق شامل پرسش‌نامه‌های افسردگی بک (BDI II)، سبک پاسخدهی نشخواری (RRS)، تنظیم هیجانی (ERQ) و مصاحبه بالینی ساختار یافته برای اختلال‌های روانی SCID-۵CV برای تمامی شرکت‌کنندگان در ابتدا و انتهای مطالعه تکمیل شد و داده‌های حاضر با استفاده از نسخه ۲۴ نرم‌افزار SPSS در آمار توصیفی ،آزمون کولموگروف-اسمیرنوف و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه‌و‌تحلیل قرارگرفت.
یافته ها  نتایج این پژوهش نشان داد مداخلات درمانی در هر دو گروه آزمایش موجب بهبود معنادار میانگین نمرات تنظیم هیجانی و نشخوار فکری شدند (۰/۰۰۱>P). پس از کنترل نمرات پیش‌آزمون، تنها اختلاف معناداری در نمرات نشخوار فکری بین درمان فراتشخیصی یکپارچه و درمان ذهن‌آگاهی به نفع درمان ذهن‌آگاهی وجود داشت (F=۷/۸۷, P=۰/۰۰۹). 
نتیجه گیری بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر، هر دو مداخله درمانی به یک میزان موجب بهبود تنظیم هیجانی در افراد افسرده شدند. درمان شناختی مبتنی بر ذهن‌آگاهی به نسبت درمان فراتشخیصی یکپارچه بر نشخوار فکری در افراد افسرده تأثیر بهتری داشت.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb