جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای مدلیابی معادلات ساختاری

علی ابراهیمی، دکتر عباس رمضانی فرانی، دکتر مژگان لطفی، میترا حکیم شوشتری،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

اهداف هدف مطالعه حاضر بررسی روابط ساختاری میان صفات اتیستیک، نقص مؤلفههای حل مسئله اجتماعی، نشانههای افسردگی و اضطراب است.
مواد و روشها جامعه نمونه پژوهش شامل ۳۳۶ دانشجو ( مرد و زن) در سال تحصیلی ۱۳۹۵-۱۳۹۴ بود که در دامنه سنی ۱۸ تا ۳۵ سال قرار داشتند و به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. دانشجویان به پرسشنامههای ضریب طیف اتیسم، حل مسئله اجتماع (فرم کوتاه)، افسردگی بک و اضطراب بک پاسخ دادند. دادههای گردهآوریشده با استفاده از روشهای همبستگی پیرسون، آزمون بوت استرپ و مدلیابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرمافزارهای SPSS نسخه ۱۸، LISREL نسخه ۸/۵ و Mplus نسخه ۵/۱ تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها نتایج حاصل از تحلیل نشان داد نقص مؤلفههای حل مسئله اجتماعی، در رابطه بین شدت صفات اتیستیک و نشانههای افسردگی و اضطراب نقش میانجی دارد و تمام شاخصهای برازش مدل فرضی در محدوده برازش مناسب قرار داشت. همچنین همبستگی متقابل و مثبتی (۰/۲۵≥r≥۰/۴۵) بین صفات اتیستیک، نقص حل مسئله اجتماعی، اضطراب و افسردگی وجود داشت و تمامی روابط به لحاظ آماری معنیدار (۰/۰۱<P) بود.
نتیجهگیری یافتههای حاصل از پژوهش حاضر حمایت بیشتری را از رابطه ساختاری بین نقص مؤلفههای حل مسئله و شدت نشانههای افسردگی و اضطراب و صفات اتیستیک ارائه میدهد و درک چگونگی ارتباط آنها با نشانههای افسردگی و اضطراب کمککننده خواهد بود تا در آینده به تلاشهایی برای ایجاد برنامههای حل مسئله برای افراد دارای صفات اتیستیک منجر شود.
 

دکتر مجید محمود علیلو، دکتر عباس بخشی پور رودسری، محمد نصیری،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده

اهداف پژوهش حاضر با هدف ارزیابی روابط ساختاری سیستمهای مغزی رفتاری، حساسیت انزجاری و اختلال وسواسیاجباری با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری انجام شد. فرض بر این است که سیستمهای مغزی رفتاری و حساسیت انزجاری در تعامل با همدیگر به اختلال وسواسیاجباری منجر میشوند. برخلاف برجستگی این مدل، پژوهش کافی برای ارزیابی تجربی آن انجام نشده است.
مواد و روشها طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفیهمبستگی است. برای این منظور، ۳۴۰ نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز با استفاده از نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند و به پرسشنامههای سیستمهای بازداری/ فعالسازی رفتاری کارور و وایت، مقیاس حساسیت انزجاری و پرسشنامه بازنگریشده وسواسیاجباری که در اختیار آنها گذاشته شده بود، پاسخ دادند. تحلیل دادهها با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری انجام شد. همچنین برای طبقهبندی، پردازش و تحلیل دادهها و بررسی فرضیههای پژوهش از نرمافزارهای آماری ۲۲ spss و لیزرل ۸۵,۸ استفاده شد.
یافتهها ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخصهای برازندگی نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازهگیری، برازش دارد (۹۶/۰=CFI، ۹۴/۰=NFI و ۰۷۶/۰=RMSEA). نتایج نشان داد که سیستم بازداری رفتاری و سیستم فعالساز رفتاری با واسطهگری حساسیت انزجاری بر اختلال وسواسیاجباری به ترتیب با ضریب استاندارد ۲۶۴/۰ و ۲۴۱/۰- در سطح ۰۵/۰>P تأثیر معناداری دارند.
نتیجهگیری یافتههای این پژوهش در کنار حمایت از مدل فرضی برای اختلال وسواسی اجباری، چارچوب مناسبی برای سببشناسی این اختلال ارائه میدهد. بر این اساس، حساسیت زیاد سیستم بازداری رفتاری و حساسیت کم سیستم فعالساز رفتاری به واسطه حساسیت انزجاری، به افزایش نشانههای اختلال وسواسیاجباری منجر میشود.
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb