مریم کورکی، سید اسماعیل هاشمی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، بهرام پیمان نیا،
دوره ۲۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۲ )
اهداف هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی گروهدرمانی سایکودرامای شناختی رفتاری بر توجه متمرکز بر خود و اضطراب اجتماعی در دختران نوجوان بود.
مواد و روش ها این پژوهش این یک کارآزمایی بالینی تصادفیشده با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری بود. جامعه آماری شامل همه دختران کلاس نهم مراجعهکننده به مراکز بهداشتی شهرستان سیرجان در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۲ بود که پس از غربالگری با استفاده از مقیاس اضطراب اجتماعی پاکلک و مقیاس کانون توجه وودی و چمبلس و همچنین مصاحبه بالینی براساس نظام طبقهبندی اختلالات روانی (ویرایش پنجم)، ۳۰ نفر از آنها انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۵ نفر) و کنترل (۱۵ نفر) گمارده شدند. پس از انجام پیشآزمون، گروه آزمایش ۹ جلسه ۱۲۰دقیقهای مداخله گروهی سایکودرامای شناختی رفتاری دریافت کرد. دادهها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری به کمک نرمافزار SPSS نسخه ۲۴ تحلیل شدند.
یافته ها درمان گروهی سایکودرامای شناختی رفتاری در گروه آزمایش در سطح پسآزمون و پیگیری بهطور معناداری باعث کاهش میانگین نمرات توجه متمرکز بر خود و اضطراب اجتماعی در دختران نوجوان دارای اختلال اضطراب اجتماعی شد (۰۵/P<۰).
نتیجه گیری درمان سایکودرامای شناختی رفتاری گروهی در درمان اضطراب اجتماعی و توجه متمرکز بر خود در دختران نوجوان ایرانی مؤثر است. اثربخشی آن میتواند بهمدت ۱ ماه ماندگار باشد. پیشنهاد میشود در درمان اختلال اضطراب اجتماعی روشهایی مثل سایکودرامای شناختی رفتاری که تلفیقی از سایکودراما و درمان شناختی رفتاری است بهدلیل تأکید بر هر دو جنبه نمایش محوری و شناختی استفاده شود.