جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای راهبردهای مقابله

هاجر پهلوانی، دكتر سيد کاظم ملکوتی، دكتر انسیه شاهرخ تهرانی نژاد،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۲-۱۳۸۱ )
چکیده

چکیده

هدف: پژوهش حاضر یک بررسی پس رویدادی است که میزان استرس، راهبردهای مقابله‏ای و سلامت روانی افراد نابارور را با افراد بارور مقایسه می‏کند.

روش: دو گروه شامل ۴۰ آزمودنی نابارور (۲۰ مرد و ۲۰ زن) و ۴۰ آزمودنی بارور (۲۰ مرد و ۲۰ زن) با هم مقایسه گردیده‏اند. آزمودنیهای نابارور بطور تصادفی از مراجعین کلینیک ناباروری رویان انتخاب شده و با گروه مقایسه از نظر متغیرهای جنسیت، سن، تحصیلات، مدت ازدواج همتا گردیدند.

 یافته‏ها: این پژوهش نشان داد که گروه نابارور در مقایسه با گروه بارور هم استرس بیشتری را تجربه کرده و هم سلامت روانی پایین تری داشته‏اند. افزون بر آن مردان نابارور نسبت به زنان نابارور، استرس کمتری داشتند و از سلامت روانی بالاتری برخوردار بودند. افراد ناباروری که بیشتر، راهبردهای مقابله‏ای کمتر مفید، را به کار می‏بردند، سلامت روانی پایین‏تری داشتند ولی در بکارگیری راهبردهای مقابله‏ای متمرکز بر مسئله و متمرکز بر هیجان با هم تفاوت معنی داری نداشتند. همچنین زنان نابارور به طور معنی داری بیش از مردان نابارور از راهبردهای مقابله‏ای کمتر مفید بهره گرفته بودند.

 


دكتر ابراهیم مسعودنیا،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۶ )
چکیده

هدف: این بررسی، با هدف تعیین رابطه بین خودکارآمدی ادراک‌شده و راهبردهای مقابله‌ای در موقعیت‌های استرس‌زا انجام شده است.

روش : پژوهش حاضر با شیوه پیمایشی و مقطعی انجام شد. داده‌ها از ۳۷۳ نفر دانشجویان دانشگاه یزد که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای- تصادفی، از هفت گروه آموزشی، که به فاصله یک ماه (خرداد ۱۳۸۵) انتخاب شده بودند، گردآوری شد. ابزار گردآوری داده‌ها مقیاس راهبردهای مقابله‌ای (CSS-R)، مقیاس خودکارآمدی عمومی (GSES)، مقیاس درجه‌بندی سازگاری اجتماعی (SRRS)، مقیاس استرس دانشجویان کارشناسی (USQ) و مقیاس ارزیابی چندبعدی رویدادهای استرس‌‌زای زندگی (MASLES) بود. داده‌ها به‌کمک روش تحلیل مؤلفه‌های اصلی، روش همبستگی چندمتغیره، آزمون t مستقل، تحلیل آنووا و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی تحلیل شدند.

یافته‌ها: تفاوت معنی‌داری بین پاسخگویان با سطوح مختلف خودکارآمدی ادارک‌شده با توجه به راهبردهای مقابله‌ای (۰۰۱/۰p<) به‌طور کلی و مؤلفه‌های جستجوی حمایت اجتماعی (۰۱/۰p<)، مقابله اجتنابی (۰۰۱/۰p<)، مقابله هیجان‌مدار (۰۱/۰p<)، مقابله فعالانه (۰۱/۰p<) و خویشتن‌داری (۰۱/۰p<) دیده شد. تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی نیز نشان داد که متغیر خودکارآمدی ادراک‌شده، ۳/۲۰% از واریانس متغیر راهبردهای مقابله‌ای را تبیین نموده است.

نتیجه‌گیری: بهره‌گیری بیشتر افراد با خودکارآمدی بالا از راهبردهای مقابله‌ای مسأله‌مدار، و کاربرد بیشتر افراد با خودکارآمدی پایین از راهبردهای مقابله‌ای هیجان‌مدار، مقابله اجتنابی و خویشتن‌داری، مورد تردید قرار می‌گیرد.

 


دكتر بنفشه غرایی، سیدداود محمدی، دكتر علی اصغر اصغرنژاد فرید،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۸۷ )
چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط اختلال‌های رفتاری، سبک‌‌های مقابله‌ای و راهبردهای مقابله‏ای در دانش‏آموزان مقطع راهنمایی شهر تهران بود.

روش: این بررسی از نوع توصیفی و همبستگی بود. ۴۲۰ دانش‏آموز (۱۹۵ پسر و ۲۲۵ دختر) که از سه منطقه شهر تهران (مناطق یک، شش و ۱۶) به‌تصادف انتخاب شده بودند، دو پرسش‌نامه بررسی مشکلات و نقاط قوت و راهبردهای مقابله‌ای نوجوانان را تکمیل کردند. داده‌ها به‌کمک آماره همبستگی و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

 یافته‌ها: بین اختلال‌های رفتاری با سبک مقابله‏ کارآمد و سبک مقابله مراجعه به دیگران ارتباط منفی معنی‌دار یافت شد (۰۰۱/۰p<). تحلیل رگرسیون گام به گام تفاوت معنی‌داری را میان نمرات مقیاس‌های اختلال رفتاری و راهبردهای مقابله‌ای نشان داد (۰۰۱/۰p<). افزون بر آن از میان راهبردها، راهبردهای تفریحات فیزیکی، سخت‌کوشی، حمایت اجتماعی، آرام‌سازی، کنار نیامدن، تمرکز مثبت و کاهش تنش با اختلال‌های رفتاری رابطه معنی‌دار داشتند (۵۵/۰=R) و در مجموع ۳۱/۰ اختلال‌های رفتاری را تبیین می‌کردند (۳۰۷/۰=۲R).

نتیجه‌گیری: سبک‌های مقابله‏ای کارآمد و ناکارآمد و راهبردهای مربوط به آنها توانایی پیش‌‏بینی معنی‌دار اختلال‌های رفتاری را دارند. راهبردهای مقابله‌ای می‌توانند بخشی از تغییرات مربوط به اختلال‌های رفتاری را تبیین کنند.

      


دکتر پروانه محمدخانی، لیلا محمدی، دکتر هدیه آزادمهر، سمیه تقی‌زاده، درسا بهارلو،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده

 

هدف: پژوهش حاضر با هدف پاسخ‌گویی به این پرسش انجام شد که آیا مداخله حل مسأله هدایت‌شده، بر کاهش ولع مصرف، باورهای مربوط به مواد و سبک مقابله‌ای در نوجوانان سوء‌ مصرف‌کننده مواد مؤثر است؟ روش: در یک طرح شبه‌تجربی پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه شاهد، ۳۰ نفر از نوجوانانی که به‌دلیل رفتار بزهکارانه، ساکن کانون اصلاح و‌ تربیت تهران بودند، همتا شدند و هر جفت به‌طور تصادفی در یکی از گروه‌های آزمایش یا شاهد قرار گرفتند. تمام این نوجوانان در یک سال گذشته سابقه مصرف دست کم یک ماده را داشتند. برای ارزیابی این افراد از ابزارهای راهبرد‌های مقابله‌ای (CS)، پرسشنامه باورهای مرتبط با مواد (DBQ)، پرسشنامه ولع مصرف (CAQ) و تشخیص آزمایشگاهی استفاده شد. در گروه آزمایش، مداخله حل مسأله هدایت‌شده نوجوان، در ۵ هفته پیاپی، هر هفته یک جلسه ارائه شد. در هر جلسه، ۹۰ دقیقه به مداخله و ۳۰ دقیقه به ارزیابی‌ها اختصاص داشت. سه هفته بعد از آخرین جلسه مداخله، دوباره برای هر دو گروه آزمایش و شاهد پس‌آزمون اجرا شد. برای تحلیل داده‌ها از آزمون معناداری بالینی شاخص تغییر پایا و تحلیل کواریانس استفاده شد. یافته‌ها: در گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد، ولع مصرف و باورهای مربوط به مواد کاهش معنادار بالینی و سبک مقابله‌ای ابراز هیجانی کاهش معنادار آماری نشان داد. نتیجه‌گیری: مداخله حل مسأله هدایت‌شده نوجوان بر بهبود سبک‌های مقابله‌ای نوجوانان دچار سوء‌ مصرف مواد مؤثر است. ابراز هیجانی نقش محوری در کاهش ولع مصرف و باورهای مصرف مواد دارد.      

شیما نظری، فاطمه جاوید، رضا نگارنده، پویا فرخ نژاد افشار،
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

اهداف حرفه پرستاری پراسترس است و پرستاران برای حفظ تمرکز بر مراقبت از بیمار و همچنین داشتن سازگاری زناشویی و حل مشکلات شخصی نیاز دارند راهبردهای مقابله‌ای مناسب به‌کارگیرند. ارتباط سبک‌های هویتی پرستاران با راهبردهای مقابله‌ای مورد‌استفاده و سازگاری زناشویی هنوز به‌طور کامل روشن نیست. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سبک‌های هویتی با راهبردهای مقابله‌ای و سازگاری زناشویی در پرستاران انجام شد
مواد و روش ها این پژوهش توصیفی‌همبستگی از نوع مقطعی بر روی ۲۲۱ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‌های شهر رشت که به شیوه تصادفی طبقه‌ای نسبتی انتخاب شدند، انجام شد. جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه‌های راهبردهای مقابله‌ای بیلینگز و موس، سبک‌های هویتی و آزمون سازگاری زناشویی لاک والاس صورت گرفت. داده‌ها در نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۳ تحلیل شد.
یافته ها میانگین نمره سازگاری زناشویی شرکت‌کنندگان ۱۱‌/۹۷±‌۱۱۱‌/۶۸ و در محدوده مطلوب بود. میانگین نمره کل سبک‌های هویتی ۱۲‌/۲۷±۱۰۰/۳۱ بود. میانگین نمره کل راهبردهای مقابله‌ای ۷/۲۵±‌۳۸/۵۸ بود. سازگاری زناشویی با سبک‌های هویتی اطلاعاتی (r=۰/۱۴ و P=۰/۰۳) و هویت هنجاری (r=-۰/۱۷ و P=۰/۰۱) و راهبرد مقابله‌ای حل مسئله (r=-۰/۱۵ و P=۰/۰۳) همبستگی داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد تنها سبک‌های هویت و تعداد ساعت شیفت قادر به تبیین ۲۰ درصد تغییرات سازگاری زناشویی در پرستاران است.
نتیجه گیری یافته‌ها نشان داد سازگاری زناشویی در پرستاران این مطالعه در رشت (ایران) در حد مطلوب است. فقط سبک‌های هویتی اطلاعاتی و هنجاری و تعداد ساعت شیفت قادر به تبیین تغییرات سازگاری زناشویی در پرستاران هستند.

سارا سبحانی، دکتر فهیمه فتحعلی لواسانی، ریحانه منیری، دکتر حجت اله فراهانی، دکتر آرزو صمدی،
دوره ۳۰، شماره ۱ - ( ۵-۱۴۰۳ )
چکیده

اهداف پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی‌‌های روانسنجی نسخه فارسی پرسش‌نامه مقابله سازگارانه با بیماری در بیماران ایرانی مبتلابه بیماری‌های پزشکی مزمن انجام شد.
مواد و روش ها این پژوهش یک طرح توصیفی ارزشیابی بود. جامعه آماری بیماران پزشکی مزمن مراجعه‌کننده به مراکز درمانی شهر تهران بودند که از میان آن‌ها، ۴۷۷ بیمار ۱۶ تا ۷۹ ساله به روش نمونه‌گیری در دسترس در سال ۱۴۰۱ انتخاب و نسخه فارسی پرسش‌نامه مقابله سازگارانه با بیماری (AKU)، پرسش‌نامه سبک‌های مقابله لازاروس و کیفیت زندگی Sf-۳۶ اجرا شد. ‌به منظور بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تأییدی، روایی همگرا از همبستگی پیرسون و اعتبار مقیاس از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۷و پکیج Laavan در نرم‌افزار R,۴.۳.۲ تحلیل شدند.
یافته ها ساختار ۶ عاملی ایمان به کمک الهی، ایمان به کمک پزشکی، جست‌وجوی اطلاعات و کمک متناوب، روش‌های آگاهانه زندگی کردن، نگرش‌ مثبت و ارزیابی مجدد پس از حذف دو گویه ۶ و ۱۹ تأیید شد. شاخص‌های برازش (۲/۳۲=χ۲/df)، (۰/۰۵۳=RMSEA) و (۰/۰۴۹=CFI) رضایت‌بخش بودند. اعتبار مقیاس توسط آلفای کرونباخ برای نمره کل، ۰/۸۲ و برای عوامل از ۰/۵۹ تا ۰/۸۱ بود که نشان‌گر همسانی درونی قابل‌قبولی بود. میانگین واریانس استخراج‌شده (AVE) و اعتبار مرکب (CR) به‌ترتیب ۰/۵۳ و ۰/۹۴، نشان‌گر همگرایی ساختاری درون آزمون بود. همبستگی‌های معنی‌دار بین مقابله سازگارانه با بیماری و پرسش‌نامه‌های سبک‌های مقابله‌ای لازاروس و کیفیت زندگی SF-۳۶ نیز نشان‌دهنده اعتبار همگرای مناسب بود. 
نتیجه گیری به‌طورکلی نسخه فارسی پرسش‌نامه مقابله سازگارانه با بیماری از روایی و اعتبار لازم برای کاربرد در پژوهش‌های روان‌شناختی در جمعیت ایرانی برخوردار است.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb