زهره دانشورپور، دكتر عزیرا... تاجیک اسمعیلی، دكتر مهرناز شهرآرای، دكتر ولی ا... فرزاد، امید شکری،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۶ )
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین جنسیت و صمیمیت اجتماعی با تأکید بر نقش میانجیگر سبکهای هویت در دانشآموزان دبیرستانی انجام شد.
روش: در یک بررسی توصیفی- مقطعی ۲۰۹۹ دانش آموز (۱۰۰۸ پسر و ۱۰۹۱ دختر) که به روش نمونهگیری خوشهای- تصادفی از میان دانشآموزان دبیرستانهای دولتی شهر تهران انتخاب شده بودند به پرسشنامههای سبکهای هویت (ISI-۶G) و صمیمیت اجتماعی میلر (MSIS) پاسخ دادند. دادهها بهکمک تحلیل واریانس چندمتغیری، ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که بهطور کلی بین دو جنس و پایههای تحصیلی مختلف از نظر سطوح سهگانه سبکهای هویت تفاوت معنیداری وجود دارد. نتایج ماتریس همبستگی نشان داد که در دانشآموزان دختر و پسر، بین نمرات صمیمیت اجتماعی (۰۱/۰p<) و سبکهای اطلاعاتی
(۰۱/۰p<)، هنجاری و تعهد (۰۱/۰p<) رابطه مثبت و معنیدار، و بین سبک سردرگم و صمیمیت اجتماعی در دختران رابطه منفی و غیرمعنیدار و در پسران رابطه منفی و معنیدار (۰۵/۰p<) وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نیز نشان داد که متغیرهای جنسیت (۰۰۱/۰p<)، پایه تحصیلی (۰۱/۰p<) و سبکهای هویت اطلاعاتی (۰۰۱/۰p<)، هنجاری (۰۰۱/۰p<) و تعهد هویتی (۰۵/۰p<) به طور معنیداری صمیمیت اجتماعی را پیشبینی میکنند.
نتیجهگیری: با وجود رابطه معنیدار سبکهای هویت اطلاعاتی و هنجاری با صمیمیت اجتماعی در بررسی رابطه بین متغیرهای جمعیتشناختی جنس و سن با صمیمیت اجتماعی، توجه به نقش میانجیگر سبکهای هویت از اهمیت چندانی برخوردار نیست.