جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای تحلیل عوامل

آرش زندی پیام، دکتر ایران داودی، دکتر مهناز مهرابی زاده هنرمند،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر هنجاریابی و بررسی ویژگی­های روان­سنجی پرسش­نامه اعتیاد به بازی­های آنلاین در دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز بود. روش: به‌منظور هنجاریابی، پرسشنامه به روش ترجمه و ترجمه معکوس آماده‌سازی شدو از بین کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال تحصیلی ۹۳-۹۲، ۳۰۰ نفر با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی چندمرحله‌ای انتخاب شدند. این افراد پرسش­نامه اعتیاد به بازی­های آنلاین و پرسش­نامه اعتیاد اینترنتی یانگ را تکمیل کردند. برای بررسی همسانی درونی سؤالات پرسش نامه اعتیاد به بازی­های آنلاین از آلفای کرونباخ استفاده شد. جهت بررسی روایی ابزار، روایی سازه، روایی ملاک و روایی همگرا محاسبه گردید. یافته­ها: ضریب­آلفای­کرونباخ برای این پرسش­نامه ۹۵/۰ به دست آمد. برای احراز روایی سازه، تحلیل عاملی به روش تحلیل مؤلفه­های اصلی با چرخش واریمکس دو عامل را پیشنهاد نمود که به ترتیب مشکلات اجتماعی و خلقی و اختلال در عملکرد تحصیلی و شغلی بودند. این دو عامل ۵۷ درصد از واریانس کل را تبیین کردند. نتایج آزمون t نمونه­های مستقل،  نشان داد که بین دو گروه افراد معتاد و غیرمعتاد به بازی­های آنلاین، تفاوت معنی­داری در میانگین نمرات پرسش­نامه اعتیاد به بازی­های آنلاین وجود دارد. جهت بررسی روایی همگرا، پرسش نامه اعتیاد به بازی­های آنلاین و پرسش نامه اعتیاد به اینترنت یانگ به طور همزمان اجرا شد و ضریب همبستگی ۷/۰ به دست آمد. نتیجه­گیری: نتایج این مطالعه حاکی از ویژگی­های روان­سنجی مطلوب پرسش­نامه اعتیاد به بازی­های آنلاین است. بنابراین می­توان از این ابزار جهت بررسی اعتیاد به بازی­های آنلاین در ایران استفاده کرد.


عرفان سلیمانی صفت، هیمن سعادتی، ثریا عظیمیان، شهین امانی، هیوا صالح منیجه، لیلا لشنی،
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده

اهداف اجتناب یکی از طرحوارههای ناسازگار است که منجر به پاسخهای مقابلهای ناسازگار میشود و به دنبال آن مشکلات روانشناختی ایجاد میشود. با توجه به تازگی برخی مفاهیم طرحوارهدرمانی ازجمله سازه اجتناب، و همچنین عدم وجود نسخه فارسی برای اندازهگیری طرحواره اجتناب، ما نیاز به ابزاری داریم که بتواند طرحواره اجتناب را در ایران اندازهگیری کند. بنابراین هدف پژوهش حاضر ارزیابی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه اجتناب یانگ و ریگ بود
مواد و روشها مطالعه حاضر با روش همبستگی انجام شده و از نوع مطالعات تحلیل عوامل است.گروه نمونه شامل ۳۸۲ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی است که به صورت در دسترس انتخاب شدند و با آگاهی از اهداف پژوهش، به صورت داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. برای ارزیابی روایی همگرا و واگرای پرسشنامه اجتناب از پرسشنامههای پذیرش و عمل (نسخه دوم)، افسردگی بک (ویرایش دوم)، اضطراب بک و جبران افراطی استفاده شد. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی قرار شد. برای بررسی روایی از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی و همچنین برای تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزار آماری SPSS (نسخه ۲۱) استفاده شد.
یافتهها نتایج تحلیل عوامل نشان داد هشت عامل استخراج شده است که ۹۲/۵۴ درصد از کل واریانس را تبیین میکند. همسانی درونی عوامل استخراجشده به روش آلفای کرونباخ از ۶۹/۰ تا ۸۳/۰ بود و پایایی زمانی آن از ۷۲/۰ تا ۹۲/۰ است. همبستگی پرسشنامه اجتناب با پرسشنامه اضطراب (۲۹/۰)، افسردگی (۲۱/۰-)، جبران افراطی(۴۳/۰) و پذیرش و عمل (۳۰/۰) بود که نشاندهنده روایی همگرا و واگرای این پرسشنامه است.
نتیجهگیری نسخه فارسی پرسشنامه اجتناب روایی و پایایی مناسبی دارد. از این پرسشنامه هشت عامل استخراج شد که روایی و پایایی مناسبی دارند.
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb