دكتر محمدرضا محمدی، دكتر مهدی رهگذر، سید عباس باقری یزدی، دكتر حمیدرضا نقوی، دكتر حمیدرضا پوراعتماد، دكتر همایون امینی، محمدرضا رستمی، فریده خلج آبادی فراهانی، دكتر بیتا مسگرپور،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۸-۱۳۸۲ )
چکیده
هدف: این پژوهش با هدف بررسی همهگیرشناسی اختلالهای روانی در افراد ۱۸ سال و بالاتر مناطق شهری و روستایی استان تهران انجام گرفت.
روش: آزمودنیهای پژوهش با روش نمونهگیری تصادفی- خوشهای از میان خانوارهای موجود در استان تهران انتخاب گردیدند و بهکمک پرسشنامه اختلالهای عاطفی و اسکیزوفرنیا (SADS) ۵۳۱۱ نفر در استان مورد بررسی قرار گرفتند و برپایه معیارهای چهارمین کتابچه تشخیصی و آماری اختلالهای روانی (DSM-IV) تشخیصگذاری اختلالها انجام شد.
یافتهها: این بررسی نشان داد که شیوع انواع اختلالهای روانپزشکی در استان ۳/۱۴% میباشد که این شیوع در زنان ۶/۱۹% و در مردان ۳/۹% بوده است. اختلالهای اضطرابی و خلقی بهترتیب با ۸/۶% و ۵/۴% شایعترین اختلالهای روانپزشکی در استان بودند. شیوع اختلالهای پسیکوتیک در این بررسی ۶۵/۰%، اختلالهای عصبی- شناختی ۱/۲% و اختلالهای تجزیهای ۳/۰% بوده است. در گروه اختلالهای خلقی، افسردگی اساسی با ۳/۳% و در گروه اختلالهای اضطرابی، اختلال پانیک با ۸/۱% شیوع بیشتری داشتهاند.
نتیجه:�این بررسی شیوع اختلالهای روانپزشکی را در گروه سنی ۵۵-۴۱ سال و بالاتر، افراد همسرفوتشده، افراد ساکن در شهرهای استان بهجز تهران و افراد بیسواد بیش از گروههای دیگر نشان داد. لذا نتایج این تحقیق مسئولیت سیاستگذاران و برنامهریزان بهداشتی استان تهران و کشور را در رابطه با تدوین برنامههای عملی و اجرایی بهداشت روان، بیش از پیش روشن میسازد.