۱۱ نتیجه برای یوسفی
فایق یوسفی، نصرا... عرفانی، دکتر غلامرضا خیر آبادی، حسین قانعی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( پاييز و زمستان ۱۳۷۹ )
چکیده
هدف: این پژوهش با هدف تعیین میزان شیوع اختلالهای سلوک و نافرمانی در میان دانشآموزان راهنمایی استان کردستان در سال ۱۳۷۸ انجام شده است. روش: آزمودنیهای پژوهش ۲۷۶۰ نفر(۹۲۴ پسر و ۱۸۳۶ دختر)دانشآموز مقطع راهنمایی میباشند که به روش نمونهگیری چند مرحلهای- تصادفی انتخاب شدهاند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه علائم مرضی کودکان همراه با یک پرسشنامه در زمینه ویژگیهای جمعیت شناختی بوده است. برای تجزیه و بهره تحلیل دادههای پژوهش از شیوههای آمار توصیفی و آزمون شیوع X۲ گرفته شده است. یافتهها: این بررسی نشان داد که اختلالهای نافرمانی و سلوک به ترتیب ۳/۶% و ۹/۶% میباشد. همچنین حساسیت سؤالات مربوط به اختلالهای سلوک و نافرمانی در پرسشنامه علائم مرضی کودکان که بر اساس نتایج پژوهش حاضر به دست آمده به ترتیب ۸۵% و ۸۰% بوده است. این پژوهش نشان داد که بین معدل سال گذشته دانشآموزان و اختلالهای نافرمانی و سلوک رابطه معنیداری وجود دارد (۰۱/۰ والدین با > p). همچنین بین جنسیت و اختلال سلوک رابطه معنیداری دیده شد (۰۱/۰ > p سابقه طلاق اختلالهای نافرمانی و سلوک و بین درآمد خانواده و اختلال سلوک نیز رابطه معنیدار بوده است.
سیما شهیم، دكتر فریده یوسفی، محبوبه قنبری مزیدی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۶ )
چکیده
هدف: هدف این پژوهش بررسی ویژگیهای روانسنجی چکلیست تجدیدنظرشده مشکلات رفتاری کوای و پترسون بود.
روش: این بررسی از نوع آزمونسازی است و در آن ۴۵۸ دانشآموز (۲۵۵ پسر و ۲۰۳ دختر) دبستانی که از نواحی چهارگانه آموزشی شیراز به روش نمونهگیری خوشهای- تصادفی انتخاب شده بودند، به کمک چکلیست تجدیدنظرشده مشکلات رفتاری کوای و پترسون بررسی شدند.
یافتهها: روایی چکلیست به روش همبستگی گویهها با نمره کل، تحلیل عوامل و همبستگی بین نمرات چکلیست با نمرات پرسشنامه رفتار کودک راتر (۸۸/۰) بهدست آمد و تحلیل عوامل با مؤلفههای اصلی و سپس چرخش واریماکس، استخراج چهار عامل با ارزش ویژه بیشتر از یک را در پی داشت که عبارتند از: اختلال سلوک، مشکلات توجه- ناپختگی، پرخاشگری اجتماعی و اضطراب- گوشهگیری. پایایی چکلیست با روش بازآزمایی برای نمرات کل چکلیست ۸۸/۰، اختلال سلوک ۹۰/۰، مشکلات توجه- ناپختگی ۸۵/۰، پرخاشگری اجتماعی ۷۹/۰ و اضطراب-گوشهگیری ۷۸/۰ بود. ضرایب آلفای کرونباخ برای نمرات کل چکلیست ۹۸/۰ و برای اختلال سلوک ۹۷/۰، مشکلات توجه- ناپختگی ۹۷/۰، پرخاشگری اجتماعی ۸۲/۰ و اضطراب-گوشهگیری ۸۵/۰ بهدست آمد.
نتیجهگیری: چکلیست تجدیدنظرشده مشکلات رفتاری کوای و پترسون دارای روایی و پایایی مطلوب برای کاربرد در ایران است.
دکتر ناصر یوسفی، دکتر عذرا اعتمادی، دکتر فاطمه بهرامی، دکتر سیداحمد احمدی، دکتر مریمالسادات فاتحیزاده،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی طرحوارههای ناسازگار اولیه در روابط زناشویی بهعنوان پیشبینیکننده طلاق بود. روش: آزمودنیهای پژوهش ۱۵۰ زوج خواهان طلاق و ۱۵۵ زوج عادی (جمعاً ۳۰۵ زوج) بودند. زوجهای خواهان طلاق از میان مراجعهکنندگان به دادگاه به روش در دسترس و نمونه عادی به روش نمونهگیری چندمرحلهای- تصادفی، از چند دبیرستان شهر اصفهان انتخاب شدند. همه زوجهای نمونه بهکمک پرسشنامه طرحوارههای ناسازگار اولیه، ارزیابی شدند. برای تحلیل دادهها افزون بر روشهای آمار توصیفی، روش تحلیل تمایز نیز بهکار رفت. یافتهها: طرحوارههای بیاعتمادی- بدرفتاری، معیارهای سختگیرانه و بازداری هیجانی بهترتیب با ضرایب استاندارد ۶۷/۰، ۵۷/۰ و ۵۷/۰ بیشترین توان پیشبینی، و از میان متغیرهای جمعیتشناختی، تنها متغیرهای سطح تحصیلات و میزان درآمد توان پیشبینی معنیدار طلاق را داشتند (۰۰۱/۰p<). نتیجهگیری: میتوان بهکمک طرحوارههای ناسازگار اولیه طلاق را پیشبینی نمود و بر پایه این الگو میتوان یک رویکرد پیشگیری از طلاق و درمان زناشویی بر پایه رویکرد طرحوارهدرمانگری تدارک دید و یافتههای این پژوهش را در ﻣﺤﯿﻂﻫﺎی ﺑﺎﻟﯿﻨﯽ و مشاورهای برای کمک به همسران مشکلدار و در آستانه طلاق بهکار گرفت.
دکتر سید وحید شریعت، نغمه منصوری، دکتر بنفشه غرایی، دکتر جعفر بوالهری، دکتر رضا یوسفی نورایی، دکتر آفرین رحیمیموقر،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ويژهنامه بهداشت روان، تابستان ۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر مرور نظاممند بررسیهای ۲۰ سال اخیر ایران در زمینه آگاهی، نگرش و رضایتمندی کارکنان و جمعیت عمومی از برنامه ادغام خدمات بهداشت روان در PHC بود. روش: بانک دادههای داخلی و خارجی به روش جستوجوی الکترونیک بررسی شد. همچنین با روشهای جستوجوی دستی، جستوجو بر پایه فهرست منابع و تماسهای شخصی پژوهشهای انجامشده در این زمینه گردآوری و بررسی شد. با بررسی متن کامل پژوهشهای انتخابشده، ۱۱ پژوهش مربوط به آگاهی و نگرش و یک پژوهش مربوط به رضایتمندی وارد بررسی حاضر شدند. یافتهها: نمونه مورد بررسی در بیشتر این پژوهشها بهورز یا جمعیت عمومی بود و درباره دیگر گروهها بررسی کمی انجام شده است. بیشتر بررسیهای انجامشده نشانگر بالاتر از حد متوسط بودن آگاهی گروههای مورد بررسی بود. یافتههای تنها پژوهش مربوط به رضایتمندی نیز بهترتیب بیانگر رضایت نسبی، رضایت زیاد و رضایت کم جمعیت عمومی از شیوه برخورد و ارایه خدمات، صرفه زمانی و اقتصادی و پیامدهای درمانی بود. نتیجهگیری: به نظر میرسد آگاهی و نگرش کارکنان و جمعیت عمومی در بیشتر موارد در حد متوسط یا بالاتر است، که این موضوع میتواند متأثر از اجرای برنامه ادغام باشد. اگرچه برای بررسی دقیقتر این موضوع لازم است پژوهشهای تجربی مرتبط بهصورت جداگانه انجام شوند.
دکتر ونداد شریفی، دکتر بیتا مسگرپور، دکتر آناهیتا بصیرنیا، دکتر معصومه امیناسماعیلی، دکتر علی فرهودیان، دکتر همایون امینی، دکتر محمدرضا محمدی، دکتر آفرین رحیمیموقر، دکتر نیلوفر ثالثیان، دکتر رضا یوسفی نورایی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی کیفیت پژوهشهای انجام شده در زمینه شیوع اختلالهای روانپزشکی در ایران بود. روش: پژوهشهای انجامشده در زمینه شیوع کلی اختلالهای روانپزشکی در جمعیت عمومی و جمعیت دانشآموزی بالای ۱۵ سال ایران بر پایه جستوجو در بانکهای اطلاعاتی PubMed،ISI WOS ، PsycINFO، CINAHL، Irandoc، EMBASE، IranPsych، IranMedex و SID و منابع غیرالکترونیکی مانند کتابچههای چکیده مقالهها مورد بررسی قرار گرفت. شاخصهای کیفیت پژوهشها در این مطالعه عبارت بودند از: توضیح دقیق پرسشهای پژوهش، نمونهگیری تصادفی، معرفبودن نمونه پژوهش برای جامعه هدف، کاربرد روش اندازهگیری یکسان برای کل نمونه، کاربرد ابزارهای روا و پایا و تحلیل مناسب دادهها. یافتهها: از میان پژوهشهای مربوط به شیوع کلی اختلالهای روانپزشکی در کشور، تنها مواردی که نمونهگیری تصادفی داشتند (۴۳ مورد)، در پژوهش حاضر بررسی شدند. از این تعداد، تنها در نزدیک ۴۰ درصد پژوهشها، ویژگیهای نمونه مورد بررسی معرف ویژگیهای جامعه هدف بود و در بیش از ۲۵ درصد موارد، روایی و پایایی نسخه فارسی ابزارها بررسی یا گزارش نشده بود. درکل، نزدیک به یکسوم پژوهشها از کیفیت مناسب (نمونهگیری تصادفی، کاربرد ابزارهای روا و پایا و نمونه معرف جامعه هدف) برخوردار بودند. نتیجهگیری: این پژوهش که بخشی از یک مرور نظاممند بود، هرچند تنها روی گروهی از پژوهشهای شیوع اختلالهای روانپزشکی در کشور انجام شد، نشانگر رعایتنشدن شاخصهای مهم کیفی در بخش قابلتوجهی از پژوهشها بود. پیشنهاد میشود در برنامهریزیهای پژوهشی بهجای تأکید صرف بر افزایش کمی پژوهشها، سیاستهای مشخصی برای ارتقای کیفیت آنها در نظر گرفته شود.
دکتر علیرضا آقایوسفی، شهزاد سراوانی، رقیه زراعتی، فاطمه السادات رازقی، سعید پورعبدل،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی عملکرد تحصیلی دانشآموزان بر اساس سبکهای دلبستگی و سطوح مختلف سازگاری انجام شده است. روش: این پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانشآموزان دختر و پسر دبیرستانی منطقه ۲ شهر تهران در سال ۹۳-۹۴ می باشد. نمونه مورد تحقیق شامل ۳۸۳ دانشآموز (۱۶۷ دختر و ۲۱۶ پسر) است که به روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای، از بین دانشآموزان دبیرستانهای منطقه دو شهر تهران انتخاب شدند و به نسخهی تجدید نظر شده مقیاس دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید (RAAS) و پرسشنامه سازگاری دانشآموزان دبیرستانی سینها و سینک (AISS) پاسخ دادند. برای سنجش عملکرد تحصیلی از معدل ترم گذشته دانشآموزان استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد. یافتهها: نتایج نشان داد که بین سبک دلبستگی اجتنابی و اضطرابی با عملکرد تحصیلی، همبستگی منفی(به ترتیب ۴۳/۰- r= و ۵۶/۰-r= ) و معنادار (۰۵/۰>p) و بین سبک دلبستگی ایمن و عملکرد تحصیلی همبستگی مثبت و معناداری (۵۶/۰r= ، ۰۵/۰>p) وجود دارد. همچنین سازگاری تحصیلی، عاطفی و اجتماعی رابطه معناداری با عملکرد تحصیلی (به ترتیب ۶۶/۰ r=، ۶۷/۰ r=، ۷۱/۰ r=و ۰۵/۰>p) دانشآموزان داشت. حدود ۶۲ درصد واریانس عملکرد تحصیلی از طریق متغیرهای سبکهای دلبستگی و سازگاری قابل تبیین بود. نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این مطالعه باید اهمیت سبکهای دلبستگی و سطوح مختلف سازگاری را بهعنوان عوامل تأثیرگذار در پیشرفت تحصیلی دانشآموزان مورد تأکید قرار داد.
دکتر رحیم یوسفی، فائزه پیری،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: صفات سهگانه تاریک شخصیت، فرمولبندی جدیدی از شخصیت ناسازگارانه است که از سطوح غیر بالینی خودشیفتگی، ماکیاولیسم و جامعهستیزی تشکیل شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی خصوصیات روانسنجی نسخه کوتاه پرسشنامه دوجین کثیف در جامعه ایرانی بود. روش: در این مطالعه مقطعی ۳۰۰ دانشجو در سال تحصیلی ۹۲-۹۳ به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب و با مقیاس صفات تاریک شخصیت، پرسشنامه شخصیت خودشیفته (NPI-۱۶)، مقیاس جامعهستیزی پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینه سوتا MMPI و پرسشنامه ماکیاولیسم- ۵ مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافتهها: تحلیل عاملی به روش تحلیل مؤلفههای اصلی نشانگر وجود سه عامل خودشیفتگی، ماکیاولیسم و جامعهستیزی بود. ضرایب باز آزمائی برای کل مقیاس و مؤلفهها در دامنهای بین ۶۶/۰ تا ۸۰/۰ قرار داشت. ضریب همسانی درونی خرده مقیاسها بین ۶۸/۰ تا ۷۷/۰ به دست آمد. همچنین ضرایب همبستگی نمره کل صفات تاریک شخصیت با خودشیفتگی، ۵۷/۰؛ با جامعهستیزی، ۴۲/۰ و با ماکیاولیسم، ۵۵/۰ بود. درنهایت بین مردان و زنان در مؤلفههای صفات تاریک شخصیت تفاوت وجود داشت. نتیجهگیری: نسخه کوتاه پرسشنامه دوجین کثیف برای کاربرد در جامعه ایرانی از ویژگیهای روانسنجی مناسب برخوردار است.
فرزانه فرهمند دهقانپور ورنامخواستی، دکتر زهرا یوسفی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط چندگانه بین نشخوار فکری و خلق با رؤیاهای ترسناک انجام شد. روش: روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان در سال تحصیلی ۱۳۹۴-۱۳۹۳ بودند. ۱۸۰ نفر دانشجو به شیوه نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش، پرسشنامه نشخوار فکری، مقیاس خلق مثبت و منفی و مقیاس علائم رؤیاهای ترسناک بودند. دادههای گردآوری شده به کمک آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام) مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها: بروز رؤیاهای ترسناک با نشخوار فکری (۰۰۰/۰p<) و خلق منفی (۰۰۹/۰p<) رابطه مثبت و معنادار داشت. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که نشخوار فکری میتواند ۲/۱۰ درصد از واریانس رؤیاهای ترسناک را پیشبینی کند. نتیجهگیری: وجود نشخوار فکری میتواند پیشبینیکننده رؤیاهای ترسناک باشد و به نظر میرسد یکی از راههای کاهش رؤیاهای ترسناک کاهش نشخوار فکری و خلق منفی باشد.
دکتر منیر برادران افتخاری، دکتر آمنه ستاره فروزان، دکتر آرش میراب زاده، دکتر معصومه دژمان، دکتر هادی یوسفی،
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف مشکلات سلامت روان در سراسر دنیا شیوع بالایی دارد؛ مخصوصاً درخانمها شایعتر است. این مشکلات اثرات بسیار نامطلوبی بر جنبههای مختلف زندگی بر جا میگذارند. از آنجاکه ارتقای سلامت روان درخانمهای متأهل به خاطر اهمیت محوری آنان در خانواده، میتواند اثرات مستقیم و غیر مستقیم قابل توجهی را بر سلامت روان تکتک اعضای خانواده بگذارد، این مطالعه با هدف شناسایی روشهای استفادهشده در خانمهای متأهل برای حفظ و ارتقای سلامت روان به منظور طراحی مداخلات مناسب طراحی شده است.
مواد و روش ها این مطالعه به صورت کیفی طراحی و اجرا شده است. جامعه آماری این مطالعه شامل خانمهای متأهل ۱۸ تا ۶۵ ساله ساکن منطقه ۲۲ شهرداری تهران هستند. اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق فردی با ۱۵زن متأهل ۱۸ تا ۶۵ ساله تهرانی از طریق نمونهگیری هدفمند جمعآوری شد. تحلیل دادهها بر اساس تجزیهوتحلیل محتوا صورت گرفت.
یافته ها به منظور حفظ و ارتقای سلامت روان، درخانمهای متأهل شهر تهران از چهار شیوه استفاده میکنند که شامل تقویت ابعاد معنوی؛ مهارتآموزی در زمینههای مدیریت استرس، مثبتاندیشی، خودکنترلی و حل مسئله؛ دریافت کمک از افراد ذیصلاح و برنامهریزی با توجه به اولویتها به منظور پرهیز از یکنواختی است.
نتیجه گیری شرکتکنندگان تهرانی به منظور حفظ و ارتقای سلامت روان از تقویت ابعاد معنوی، مهارتآموزی، برنامهریزی و درنهایت مشاوره استفاده میکنند. شرکتکنندگان تهرانی از شیوههای مقابله با استرس هیجانمدار و مسئلهمدار برای حفظ و ارتقای سلامت روان خود بهره میگیرند.
دکتر رحیم یوسفی، آیسان ایمان زاد،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف مدل صفات چهارگانه تاریک شخصیت، فرمولبندی جدیدتری از شخصیت ناسازگارانه است که پس از مدل صفات سهگانه تاریک شخصیت مطرح شده است و به ترکیب صفات خودشیفتگی، ماکیاولیسم، جامعهستیزی، متغیر چهارم را با عنوان دیگرآزاری اضافه کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اعتبار مدل صفات چهارگانه تاریک شخصیت در نمونه ایرانی بود.
مواد و روشها این مطالعه به صورت مقطعی روی ۵۰۰ دانشجوی کارشناسی در سال تحصیلی ۹۶-۹۵ انجام شد. نمونه پژوهش با روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب و با مقیاس دوجین کثیف و مقیاس کوتاه تکانش دیگرآزاری ارزیابی شد. دادههای گردآوریشده با نرمافزارهای spss نسخه ۲۲ و نرمافزار لیزرل نسخه ۸ تحلیل شدند. به منظور آزمون روایی سازه مدل صفات چهارگانه تاریک شخصیت از تحلیل عاملی تأییدی استفاده شد
یافته ها نتایج روایی سازه نشانگر تأیید ساختار چهارعاملی مدل و برازش خوب آن با دادههای حاصل بود. ضرایب باز آزمایی برای کل مقیاس و مؤلفهها در دامنهای بین ۷۶/۰ تا ۸۴/۰ قرار داشت که نشانگر پایایی آزمون بود. ضریب همسانی درونی برای کل مدل و نیز خردهمقیاسها بین ۶۸/۰ تا ۸۸/۰ به دست آمد که نشانگر انسجام درونی آزمون بود.
نتیجه گیری مدل صفات چهارگانه تاریک شخصیت در نمونه ایرانی مورد تأیید بوده و برازش مطلوبی دارد.
نرجس سلیمی، زهرا یوسفی،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف رؤیاهای ترسناک یکی از مشکلات خواب در نوجوانی هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه روشهای کنترل فکر، علائم اختلالات شخصیت با علائم رؤیاهای ترسناک، در بین دانشآموزان دختر شهرضا در سال تحصیلی ۱۳۹۳-۹۴ صورت گرفت.
مواد و روش ها در این مطالعه همبستگی، جامعه آماری شامل دانشآموزان دختر در مقطع پیشدانشگاهی شهرضا بود. نمونه آماری ۳۰۰ نفر بودند که با روش نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند. ابزار استفادهشده در پژوهش، پرسشنامه کنترل فکر، آزمون بالینی چندمحوری میلیون ۳ و پرسشنامه علائم رؤیاهای ترسناک بود. دادههای جمعآوریشده با استفاده از آزمونهای همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و نرمافزار SPSS نسخه ۲۳ بررسی شدند.
یافته ها نتایج پژوهش نشان داد نگرانی از میان روشهای کنترل فکر با ضریب رگرسیون ۰/۲۹۰ وارد معادله رگرسیون شده است و بهتنهایی میتواند ۴/۴ درصد از واریانس رؤیاهای ترسناک را توضیح دهد (۰/۰۰۱=P). در گام دوم، اختلال شخصیت وابسته با ضریب رگرسیون ۰/۲۴۳ وارد معادله رگرسیون شده است. این متغیر در کنار نگرانی قادر به پیشبینی ۵/۹ درصد از واریانس علائم رؤیاهای ترسناک است و بهتنهایی میتواند ۱/۵ درصد از واریانس علائم رؤیاهای ترسناک را توضیح دهد (P<۰/۰۵). در گام سوم، اختلال شخصیت خودشیفته با ضریب رگرسیون ۰/۲۹۰ وارد معادله رگرسیون شده است. این متغیر در کنار نگرانی و اختلال شخصیت وابسته قادر به پیشبینی ۸/۴ درصد از واریانس علائم رؤیاهای ترسناک است و بهتنهایی میتواند ۲/۵ درصد از واریانس علائم رؤیاهای ترسناک را توضیح دهد (P<۰/۰۰۶).
نتیجه گیری میتوان نتیجه گرفت که تغییر در نگرانی، اختلالات شخصیتی وابسته، نمایشی، خودشیفته و ضداجتماعی توأم با تغییرات در رؤیاهای ترسناک است.