مریم کامی، دکتر عباس پورشهباز، دکتر امید رضائی، دکتر امیر عباس کشاورز اخلاقی، دکتر سید شهاب بنی هاشم، زهرا دهقانی زاده، مرضیه علمایی، دکتر مسعود نصرت آبادی،
دوره ۳۰، شماره ۱ - ( ۵-۱۴۰۳ )
چکیده
اهداف هدف مطالعه حاضر، بررسی توصیفی تظاهرات بالینی و نیمرخ شخصیتی اختلال شخصیت مرزی در بیماران بستری مبتلا به این اختلال و همچنین بررسی تفاوتهای جنسیتی در تظاهرات بالینی در بیماران زن و مرد است.
مواد و روش ها پژوهش حاضر یک پژوهش مقطعی است. ۷۸ بیمار بستری مبتلا به اختلال شخصیت مرزی شرکت کردند. فراوانی علائم بالینی اختلال شخصیت مرزی و همابتلایی با سایر اختلالات شخصیت با استفاده از پرسشنامه غربالگری اختلالات شخصیت در DSM-۵ و مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلالات شخصیت DSM-۵ ارزیابی شدند و از پرسشنامه شخصیتی برای DSM-۵ جهت سنجش خصیصهها و حوزههای شخصیتی استفاده شد. در کنار استفاده از آمار توصیفی، دادهها با استفاده از آزمونهای کایاسکوئر و تحلیل واریانس یکراهه تحلیل شدند.
یافته ها علائم و خصایص شخصیتی مرتبط با بدتنظیمی هیجانی بیشترین فراوانی و بالاترین میانگین را در بین علائم و خصایص شخصیتی داشتند. همابتلایی با اختلالات شخصیت خودشیفته (۵۱ درصد)، پارانویید (۵۱ درصد) و ضداجتماعی (۳۳ درصد) بیشتر از دیگر اختلالات شخصیت مشاهده شد. بین جنسیت و علائم اختلال شخصیت مرزی ارتباط معنیداری یافت نشد. نتایج تحلیل واریانس نیز نشان داد توجهطلبی در زنان (۴/۴۴=(۱،۸۵)P=۰/۰۳۸, F) و خودبزرگبینی در مردان (۵/۳۹=(۱،۸۵)P=۰/۰۲۳, F) بهطورمعنیداری بیشتر از جنسیت مقابل است.
نتیجه گیری بدتنظیمی هیجانی، ویژگی عمده تظاهرات بالینی در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در بخشهای بستری است. علائم بالینی و خصایص شخصیتی برونریز میتواند در زنان بستری مبتلا به BPD مشابه با تظاهرات بالینی بیماران مرد باشد.