مهسا زارعی، رضا نیلی پور، محسن شتی، شهره شاکری، رضا آرزومندان، کیمیا امیرزاده، فهیمه حاجی آخوندی،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: هدف از این مطالعه، بررسی زبانپریشی در زیرگروههای مختلف دمانس فرونتوتمپورال و استفاده از آن در کمک به تشخیص دقیقتر این بیماران بوده است.
مواد و روش ها: این مطالعه کاربردی روی بیست بیمار مبتلا به دمانس فرونتوتمپورال انجام شد که به صورت تصادفی از بین بیماران مراجعهکننده به کلینیک حافظه بیمارستان رسول اکرم (ص) انتخاب شدند. این بیماران سیزده مرد و هفت زن بودند که بین ۵۸ تا ۷۸ سال (میانگین ۶۳ و انحراف از معیار ۸/۰) سن داشتهاند. این بیماران با کمک معاینههای بالینی و تصویربرداری در یکی از سه گروه دمانس فرونتوتمپورال شامل، نوعرفتاری (پنج بیمار)، دمانس سمانتیک (چهار بیمار) و زبانپریشی غیرروان پیشرونده (یازده بیمار) جای گرفتند. برای بررسی زبانپریشی در هر یک از زیرگروههای بیماری، آزمون زبانپریشی فارسی وب ۱ (P-WAB-۱)، که دارای شش بخش مجزا است، انجام گرفت و نتیجه آن به صورت کمّی، تحت عنوان نمره ۸AQ گزارش شد. همچنین نتیجه هریک از بخشهای زبانی آزمون برای هریک از زیرگروهها گزارش شد. پس از ثبت نتایج و تکمیل آزمونها، دادهها با نرمافزار SPSS نسخه ۲۲ و با آنالیز راک تجزیه و تحلیل شدند. سطح معناداری AQ برای هریک از زیر گروههای بالینی به طور مجزا سنجیده شد.
یافته ها: با توجه به معنادار بودن نمره کلی AQ و اجزای آن در نوع زبانپریشی غیرروان پیشرونده نتیجه آزمون در این بیماران به صورت اختلال در بخش روانی کلام بود، در حالی که سایر تواناییهای زبانی در این بیماران اُفت چندانی نداشت و قابلیتهای زبانی این افراد در همه حوزهها به غیر از حوزه روانی کلام حفظ شده بود.
نتیجه گیری: بنابراین آزمون P-WAB-۱ میتواند در کلینیک، درکنار معیارهای بالینی و تصویربرداری، برای سنجش اجزای زبانپریشی و تعیین اختلال روانی کلام در بیماران مبتلا به نوع زبانپریشی پیشرونده استفاده شود. این بیماران پس از تشخیص برای اقدامات توانبخشی به گفتاردرمان ارجاع داده میشوند.