پویا فرخ نژاد افشار، سید کاظم ملکوتی، وحید راشدی، مهدی اجری خامسلو،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: جمعیت سالمندان در جهان رو به افزایش است. با توجه به اهمیت سالمندی در مکان و تأثیر آن در شیوه زندگی افراد، این مطالعه به بررسی ارتباط دلبستگی مکان و عملکرد اجتماعی در سالمندان میپردازد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری در این تحقیق ۴۰۰ سالمند جامعه شهر تهران هستند که از طریق نمونهگیری سهمیهای وارد تحقیق شدند. دادهها از طریق مقیاس دلبستگی مکانی و مقیاس خود ارزیابی انطباق اجتماعی جمعآوری شدند و با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ۲۲ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: شرکتکنندگان شامل ۲۳۴ مرد (۵۸/۵ درصد) و ۱۶۶ زن (۴۱/۵ درصد) بودند. میانگین سنی آنان ۶/۷۸±۶۶/۳۱ سال بود. ابعاد هویت مکانی (β=۰/۲۳ ، P<۰/۰۰۱)، وابستگی مکانی (β=۰/۱۷ ، P=۰/۰۰۱) و پیوندهای اجتماعی در همسایگی (β=۰/۱۹ ، P=۰/۰۰۱) قادر به تبیین بعد کیفیت فعالیتهای عملکرد اجتماعی و ابعاد وابستگی مکانی (β=۰/۳۱ ، P<۰/۰۰۱) و پیوندهای اجتماعی در همسایگی (β=۰/۲۲، P<۰/۰۰۱) قادر به تبیین بعد کیفیت روابط عملکرد اجتماعی بودند.
نتیجه گیری: بر اساس یافتهها، دلبستگی مکانی قادر به تبیین عملکرد اجتماعی است، بنابراین با بهبود دلبستگی مکانی میتوان وضعیت عملکرد اجتماعی سالمندان را ارتقا داد.