دکتر محمدعلی شیرازی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۷۳ )
چکیده
ابن خلدون، متفکر و فیلسوف اسلامی، بشر را جاهل، و بوسیله اندیشه عالم میداند و افتراق بین انسان و حیوان را در اندیشیدن میداند. سه مرتبه برای اندیشه قائل است: اندیشه تمیزی، اندیشه تجربی، اندیشه نظری، و رفتار معقول و منسجم انسان را ناشی از اندیشه میداند (آغاز کار پایان اندیشه است) رفتار و اندیشه آموختنی و ناشی از قوه لایزال الهی است. دیدگاههای ابن خلدون در اندیشه و رفتار، ناشی از آیات کریمه قرآن است.
دکتر محمد نقی براهنی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۷۳ )
چکیده
در آغاز قرن حاضر مسائل عملی آموزش و پرورش نظیر شناسایی کودکان کم توان و طبقه بندی افراد از نظر توانایی تحصیلی و شغلی موجب شد که مفهوم هوش یا استعداد و نحوه ارزیابی آن مورد توجه روانشناسان قرار گیرد. حاصل این تلاشهای اولیه پیدایش آزمونهای انفرادی و گروهی هوش بود. هر چند بعدها با پیشرفت روانسنجی و کاربرد روشهای آماری در آزمون سازی جنبههاینظری هوش مطرح گردید. اما رشدنظری مفهوم هوش تنها در پرتو گسترش روانشناسی شناختی، نظریه پردازش اطلاعات، کندوکاو در ساختهای مغزی شناختمیسر گردید. در نوشته حاضر، برخی یافتههای نوین در این زمینه وارسی شده است.
دکتر حسن عشایری، دکتر شیوا دولت آبادی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۷۳ )
چکیده
بررسی فعالیتهای عالی قشر مغز در ارتباط با روان نژندی، دیدگاه کاملاً متفاوتی را نسبت به دیدگاههای پیشگامان روان شناسی تحلیلی از جمله فروید مطرح میکند. در رویکرد سیستمی، پردازش اطلاعات به عنوان یکی از فعالیتهای عالی قشر مغز در بروز روان نژندی (نوروز) نقش عمدهای را به عهده دارد. در شیوه پردازش اطلاعات در قشر مغز از یک سو و موسساتی که به کمک کامپیوتر فعالیتهای روزمره خود را تنظیم میکنند، شباهتهایی را میتوان جستجو کرد. همچنان که پیامد اختلال در شیوه پردازش اطلاعات در کامپیوتر، اختلال در فعالیت دستگاههای یک سیستم است، اختلال در شیوه پردازش اطلاعات در مغز، جنبههایی از اختلال رفتار را به دنبال دارد. عوامل گوناگون دیگری، از جمله تیپهای شخصیتی ، وضعیت فیزیولوژیک اعصاب مرکزی و پیام رسانهای عصبی در پردازش اطلاعات و بروز اختلالاتی چون روان نژندی موثر تشخیص داده شده است. شناخت این الگو میتواند در پیشگیری و درمان روان نژندی مفید واقع شود.
دکتر احمد محیط،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۷۳ )
چکیده
در این نوشتار کوشش بر آن بوده است تا با تاکید بر نظریات پدیده شناسان از جمله فروید، اریکسن و پیاژه، رشد در انسان، به عنوان یک پدیده روانی – اجتماعی – زیستی مورد بررسی قرار گیرد. در این ارتباط نخست به بررسی سطوح مختلف حیات پرداخته شده، سپس روند تعامل دستگاههای گیرنده بدن آدمی در برابر محرکهای بیرونی و شیوه پردازش اطلاعات وارده به سیستم مطرح شده است. نقش سخن گفتن در انسان و تاثیر آن بر شیوه پردازش اطلاعات از دیگر موضوعات مورد بحث این نوشتار است. سخن گفتن در انسان به عنوان یک منبع کسب اطلاعات و جنبه متمایز کننده سطح عالی حیات از سطوح حیاتی پستتر، سبب مبادله تجارب شناختی انسانها با یکدیگر گردیده و پیوندهای جدید ساختاری را شکل میدهد. در پایان معانی شماری از واژههای مبهم این بحث نقل گردیده است.
دکتر جعفر بوالهری،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۷۳ )
چکیده
در ارائه خدمت به مجروحین روانپزشکی لازم است از اصول شناخته شده در روانپزشکی نظامی و روانپزشکی اجتماعی تبعیت شود. بسیج نظامی و عمومی در جامعه، مشارکت قشر وسیعی از مردم در امور دفاع مقدس و در پی آن طبعاً آسیب دیدگی عمومی جامعه از عوارض روانی جنگ، ضرورت یک برنامه کشوری در زمینه روانپزشکی نظامی هماهنگ و حمایت شده به وسیله طرح بهداشت روانی را تائید مینماید. برنامه کشوری بهداشت روانی که دارای همه مشخصات و اصول روانپزشکی اجتماعی، بهداشت روانی و روانپزشکی نظامی است به خوبی میتواند در راه ایجاد یک تشکیلات نوین روانپزشکی جهت ارائه خدمت به مجروحین روانپزشکی جنگی کمک لازم را بنماید. این مقاله مشخصات برنامهای را معرفی مینماید که قادر است با حداقل هزینه، حداکثر خدمت را به این معلولین (جانبازان) و مجروحین ارائه دهد.
دکتر محمد علی آرامی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۷۳ )
چکیده
درمان افسردگی مقاوم به درمان، میتواند با ارزیابی جامعی از تشخیص، (زیرگروههای افسردگی و اختلالات روانپزشکی و طبی همراه)، پذیرش، درمان و تطابق با آن و تاریخچه درمانی بیمار برنامه ریزی شود، همچنین میتوان برخی از درمانهای متناسب و قابل قبول را برای بیمار و خانوادهاش پیشنهاد کرد. پس از آن با تشریک مساعی پزشک، بیمار و خانوادهاش میتوان یک طرح درمانی جهت به حداکثر رساندن پذیرش و با پیش آگهی امیدوارکننده پی ریزی کرد.
سید عباس باقری یزدی، دکتر جعفر بوالهری، دکتر داوود شاه محمدی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۷۳ )
چکیده
در این تحقیق، میزان شیوع اختلالات روانی در جمعیت بالای ۱۵ سال در مناطق روستایی میبد یزد (۴۰۰=N) به شیوه نمونهگیری خوشهای و با استفاده از آزمون SCL-۹۰-R و مصاحبه بالینی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که ۵/۱۲ درصد از افراد مورد بررسی دچار انواع اختلالات روانی بودهاند. میزان شیوع اختلالات خلقی ۷۵/۵ درصد، اختلالات اضطرابی ۵/۵ درصد، اختلالات شبه جسمی و عضوی مغز هر کدام ۵/۰ درصد و اسکیزوفرنیا ۲۵/۰ درصد بود. در میان اختلالات خلقی، افسرده خویی با ۲۵/۵ درصد و در میان اختلالات اضطرابی، اختلال اضطراب منتشر، ۷۵/۴ درصد، شیوع بیشتری داشتهاند.
همچنین شیوع اختلالات روانی به طور معنی دار، در زنان بیش از مردان و در افراد بیسواد و کم سواد بیش از افراد باسواد بود. در گروه سنی ۴۴-۲۵ ساله، افراد متأهل، زنان خانهدار، مردان بیکار و خانوادههای پرجمعیت اختلالات روانی شیوع بیشتری داشته است. برای بررسی پایایی آزمون
SCL-۹۰-R از روش بازآزمایی با فاصله زمانی یک هفته استافده شد. بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون، ضریب همبستگی پیرسون ۹۷/۰ محاسبه شد. بررسی اعتبار تشخیصی این آزمون، که نشان دهنده بالا بودن کارایی وحساسیت آن بوده،نشانگر آن است که این آزمون میتواند به عنوان یک وسیله سرند در مطالعات همه گیرشناسی با موفقیت بکار برده شود.
حسن توزنده جانی، دکتر ابراهیم عبدالهیان،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۷۳ )
چکیده
این پژوهش بر مبنای نظریههای رفتاری و زیست شیمیایی درمان اختلالهای روانی و به منظور بررسی کارامدی نسبی رفتار درمانی، دارو درمانی وترکیب آنها در درمان اختلال اضطراب منتشر، اجرا شده است. فرضیههای پژوهشی آن بود که آموزش کنتر لاضطراب در مقایسه با عدم درمان منجر به کاهش سطح افسردگی و اضطراب بیماران مبتلا به اختلال اضطراب منتشرمیشود، دارو درمانی در مقایسه با عدم درمان منجر به کاهش سطح افسردگی و اضطراب میشود و ترکیب این دو روش در مقایسه با هریک از روشها به تنهایی کاهش بیشتری در سطح افسردگی و اضطراب بیماران ایجاد میکند. آزمودنیها را بیست بیمار زن ومرد، ۱۸ تا ۴۰ ساله مبتلا به اختلال اضطراب منتشر از مراجعین به مطبهای خصوصی، درمانگاهها وبیمارستانهای شهر مشهد انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه یاد شده گمارده شدند: گروه اول درمان آموزش کنترل اضطراب، گروه دوم دارو درمانی،گروه سوم ترکیب این دو روش و گروه چهارم دارونما را دریافت میکردند.
نتایج نشانگر آن بود که آموزش کنترل اضطراب و دارودرمانی در کاهش سطح اضطراب بیماران موثر بوده و از شدت آن کاستهاند، اما هیچ یک از این دو روش در کاهش سطح افسردگی آنها موثر واقع نشدهاند درمان ترکیبی نسبت به هریک از روشهای درمانی به تنهایی در کاهش سطح اضطراب موفقتر بوده، اما در کاهش سطح افسردگی تاثیری نداشته است. همچنین سه روش فوق در افزایش سطح سازگاری اجتماعی بیماران موفق بودهاند، ولی تفاوتی با هم نداشتهاند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که این دو روش اثر تجمعی دارند.
دکتر محمدعلی شیرازی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
بالابودن میزان شیوع بیماری وسواس فکری – عملی در ایارن، و مطرح بودن دارودرمانی به عنوان نخستین اقدام درمانی، نگارنده را بر آن داشت تا پژوهشی را در ارتباط با اثرات درمانی، کارایی و عوارض سه دارو: کلومیپرامین ، فلوگزتین و ترانیل سیپرومین،در درمان بیماری وسواس فکری – عملی به مورد اجرا بگذاریم. در این پژوهش ۱۵۰ نفر (با میانگین سنی ۸/۲۹ سال) از بیماران مراجعه کننده به مطب مبتلا به اختلال یاد شده درمدت سه سال (۱۳۷۰ تا ۱۳۷۳) در تهران مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که فلوگزتین در اغلب بیماران، موثرتر از کلومیپرامین و ترانیل سیپرومین است. این تاثیر با سرعت اثر بیشتر، عوارض جانبی کمتر، زمان کوتاهتر بهبودی و اثر مساوی بر روی افکار و اعمال وسواسی همراه بود. پس از داروی یادشده، کلومیپرامین قرارداشت. ترانیل سیپرومین اثرات ناچیزی را در کنترل بیماری وسواس و اجبار نشان داد.
دکتر فریدون مهرابی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
با استفاده از یک پرسشنامه مشخصات و علامت شناسی، وضعیت اقتصادی – اجتماعی و علایم مثبت و منفی ۹۲۲ بیمار اسکیزوفرنیک (۶۶-۱۵ ساله) بستری در مراکز روانپزشکی ایران در سالهای ۱۳۶۴ تا ۱۳۷۰ ، که براساس معیار تشخیصی DSM-III بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا شناخته میشدند، مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی تنها به بعضی از جنبههای علامت شناسی اختلال اشاره شده است. نتایج نشان داد که از نظر علامت شناسی، خلق افسرده، عواطف نامتناسب و بی تفاوت، جریان فکر کند، هذیان گزند و آسیب، توهم سمعی آمرانه یا نظردهنده، فقدان قضاوت منطقی و بصیرت نسبت به بیماری از شایعترین علایم بیماری بوده است.
دکتر بهروز جلیلی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
بی اختیاری ادرار کارکردی یکی از شایعترین موارد ارجاع به کلینیکهای روانپزشکی کودکان را تشکیل میدهد. در برخورد با این کودکان حداقل سن لازم برای عنوان کردن تشخیص، ارتباط با صرع و مراحل خواب، تشخیص افتراقی با ضایعات عضوی مولد علایم مشابه و اختلالات روانی شایع همراه با آن از نکات مورد توجه در ارتباط با این اختلال عنوان شده است. در بررسی ۸۷۵ موردکودکان مبتلا به بی اختیاری ادرار (۱۵۷ دختر و ۷۱۸ پسر) که از دی ماه ۱۳۶۲ تا دی ماه ۱۳۷۰ به مدت ۸ سال به مرکز روانپزشکی شهید اسماعیلی مراجعه نمودهاند نتایج زیر بدست آمده است. شیوع بی اختیاری ادرار کارکردی در پسرها بیش از دخترها و نسبت آن تقریبا چهار و نیم به یک بوده است. موارد بیاختیاری ادرار ثانویه بوده است. میزان وجود صرع همراه با این اختلال بسیار ناچیز بوده است. میزان موارد گزارش شده در خانوادههای شلوغ و پرجمیعت بالاتر از خانوادههای کم جمعیت بوده است.
دکتر سید احمد واعظی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
تفاوتهای موجود فرهنگی و سطح توسعه یافتگی بین کشورهای پیشرفته و در حال رشدو اثرات آن در شیوه تفکر، احساسات، جهان بینی و باورها و در نهایت تفاوت درمفاهیم و الگوهای خدمات روانپزشکی و بهداشت روانی موضوع مورد بحث این مقاله است. در این مقاله کوشش شده است با نشان دادن نگرانی صاحبنظران، روانپزشکان وروانشناسان غربی از فروریزی ارزشهای اخلاقی در غرب و بی تفاوتی آنان به ارزشهای فرهنگی شرق، مفاهیمی بنیادی از فرهنگ شرق و عرفان اسلامی ایران ارائه گردد. امیدکه این مقدمه راهگشای کار بیشتر در جهت اعتلا و شکوفایی بیشتر فرهنگی، بهداشت روانی و ارائه خدمات روانپزشکی و روانشناسی شرقی و ایرانی گردد.
دکتر سید ابوالقاسم حسینی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
درباره ماهیت واقعی حیات، از دیرباز و نظریه بیش از همه مورد بحث و گفتگو قرار گرفته است. پیروان نظریه مکانیستی حیات بر این باورند که انسان و سایر جانداران، مجموعهای از ملکولها هستند که مطابق یک الگوی اختصاصی گردهمآمده حیات را به وجود آوردهاند. نظریه دیگر یا نظریه اصالت روان، باور دارد که کنار هم قرار گرفتن ملکولها براساس هر الگوی قابل تصور، منجر به پیدایش حیات نمیشود و عامل حیات ماهیت غیرشیمیایی دارد. همچنین عناصر شیمیایی بدن جانداران به تنهایی نمیتوانند کارکردهای حیاتی بدن را پدیدآورند و میان آنها هماهنگی ایجاد کنند. عامل حیات هدفمند است و مسئول حفظ و ادامه قانونمندی واکنشهای زیستی و روانی جانداران بوده موجب بروز جنبههای مشترک بین موجودات زنده میگردد.
دکتر قربانعلی اسدالهی، دکتر سید غفور موسوی، قاسم یادکارفر، محمد یعقوبی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
با استفاده از یک مقیاس افتراق معنایی، نگرش ۲۸۰ تن از دانش آموزان سال سوم تجربی (دختر و پسر) شهر اصفهان نسبت به خود پدر و مادر و آ«وزگاران در ۱۵ محور، و نسبت به تحصیل در ۴ محور مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش با استفاده از مدل رگرسیون خطی چندگانه و ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین نگرش دانش آموزان نسبت به خودبا نگرش انها نسبت به تحصیل همبستگی مثبت وجوددارد. همچنین بین نگرش دانش آموزان نسبت به خود با نگرش آنها نسبت به والدین و آموزگاران همبستگی مثبت وجودداشته است.
زهرا پزشکی، دکتر جعفر بوالهری،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
در این بررسی نگرش ۱۳% از افراد ۱۵ سال به بالای چندروستای شمال شهر تهران (۱۵۱ مردو ۱۴۹ زن) واقع در دو منطقه رودبار قصران و گلندوک، در زمینه بیماریهای روانی در سال ۱۳۷۰ سنجیده شد. این پژوهش از نوع پژوهشهای تحلیلی – توصیفی بوده وجهت بررسی روابط موجود بین متغیرهایی چون سن، جنس، سطح تحصیلات، شغل و نگرش آنان نسبت به بیماریهای روانی از آزمونهای آماری توصیفی و X۲ استفاده گردید. بطورکلی نتایج این بررسی نشان داد که ازمودنیها، یک مفهوم منفی و کلیشهای درمورد بیماری روانی نداشتند، زیرا در مجموع ۸/۶۷ درصد از آنها دارای نگرش مثبت بودند. افراد با تحصیلات بالاتر و افراد جوانتر و شاغلین در ردههای بالاتر، نگرش مثبت تری داشتند. در موردحفظ روابط اجتماعی با بیمار روانی در محیط کار و نگهداری بیماردرمنزل نگرش منفی بیشتری مشاهده نشد؛ اما در مواردی چون دوست شدن و به ویژه هم اتاق شدن با بیمار روانی، چندان تمایلی اظهار نگردید. در مجموع بین تمایل به حفظ رابطه اجتماعی و متغیرهای مورد بررسی، رابطه معنی داری وجودنداشت.
دکتر کاظم ملکوتی، نور محمد بخشانی، دکتر طاهره زهروی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
بهداشت از دیدگاه دست اندرکاران و متخصصین بهداشتی – درمانی از اهمیت خاصی برخوردار بوده و گستره آن با ادغام بهداشت روانی در مراقبتهای بهداشتی اولیه افزایش یافته است. پژوهشهای انجام شده در اینز مینه و به ویژه در قلمرو بهداشت روانی در کشور ما بسیار ناچیز است. باتوجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش استرسهای شغلی و مشکلات روانی در ۱۳۰ تن از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان (۷۸ زن و ۵۲ مرد) که خودمسئولیت بهداشتی –درمانی بمیاران را برعهده دارند، موردبررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که ارتباط میزان استرس شغلی با افسردگی و اضطراب معنی دار است، ولی در بین مشکلات روانی و میزان استرس از نظر جنسیت تفاوتی مشاهده نگردید. همچنین میزان استرس، افسردگی و اضطراب گروه کارکنان درمانی بالاتر از کارکنان اداری وبده است. به طور کلی بیشترین عوامل استرس زا، ترس از اشتباه در کار، عدم درک مشکلات شغلی کارکنان توسط رئیس و احساس حقارت نسبت به شغل محول شده، گزارش گردیده است.
منیر صالح مجتهد،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی میزان روایی مقیاس اندازه یگری کیت کنرز در زمینه ارزیابی اختلال کاهش توجه همراه با بیش فعالی در کودکان سالهای دوم تا سوم دبستانهای پسرانه شهر تهران (۱۲-۷ سال) انجام گردیده است. آزمودنیها (۷۲=N) بطور تصادفی از میان کودکان عادی دبستانها و کودکان استثنایی مراکز روانپزشکی نواحی مختلف تهران برگزیده شدند. برای ۳۶ پسر دبستانی گروه آزمایشی از نظر بالینی براساس معیار DSM III-R ، تشخیص اختلال کاهش توجه مطرح شده بود. گروه گواه (۳۶=n) ازمیان ۷۲ نفر که بیشترین شرایط هماهنگ باگروه کنترل را داشتند انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش شامل مشاهده رفتار، مصاحبه و پرسشنامه مربوط به شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بود. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون t مستقل و ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتههای این پژوهش نشان داد که مقیاس اندازهگیری کنرز میتواند اختلال کاهش توجه کودکان پسر دبستانی شهر تهران را اندازهگیری نماید.
دکتر محمدرضا محرری،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
آنچه در این مقاله آمده است در ابتدا خلاصهای است از تاریخ روانپزشکی در جهان و سپس مروری بر تاریخچه روانپزشکی در ایران باستان، ایران پس از اسلام و تاریخ معاصر ایران. در متون ایران باستان به ویژه در اوستا به جان، روان، بیماریهای روانی، درمانهای دارویی و غیردارویی اشاره رفته و در سبب شناسی بیماریهای روانی به نقش دیو(یکی از خدایان) اهریمن و پریان جادوگر بیش از دیگر عوامل بها داده شده است. در ایران بعد از اسلام باتوجه به گرایش و شناخت کامل پزشکان ایرانی از اسلام و فلسفه دینی پددیههای روانی، نفس، جسم و بیماریهای روانی و اخلاقی بانگرشی انسانی بر پایه مبانی عقلی و روش شناسی علمی مورد مطالعه قرار گرفت. با این چنین برخوردی، بیماران روانی در جامعه اسلامی پس از ظهور اسلام برخوردی انسان را شاهد بودند و از شکنجهها و طردهای قرون وسطای اروپایی خبری نبود. درمانهای دارویی، روان درمانی،موسیقی درمانی، تفریح درمان و حمایتهای قانونی و پزشکی برای بیماران روانی مرسومب ود و در موارد شدید از مارستانها (بیمارستاهای روانی) یا دارالشفائ (بیمارستان عمومی) که یک بخش ویژه اعصبا (محفل المجانین) داشت و باغهای سرسبز و اتاقهایی همراه آب روان بود استفاده میشد. در این مقاله به نام بیش از ۷ نفر از پزشکان و حکمای اسلامی و تعداد زیادی کتابها ومنابع معتبر اسلامی اشاره شده است که بخش عمدهای از آوازه آنان به دلیل پرداختن به بیماران روانی و شناخت و تفسیر نفس و روان بوده است. در این مقاله نیز با ارزش و اهمیتی که ادبیات ایران اسلامی و عرفان ایرانی برای شخصیت بیماران مجنون و شوریدگی انسانهای عاقل و عارف قایل شدهاند آشنا میشویم.
فلورا شادلویی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۷۳ )
چکیده
اغلب روانپزشکان روشهای درمانی بیولوژیک مانند درمان با داروهای ضد افسردگی را همراه با روشهای درمانی روانشناختی همچون روان درمانی برای بیماران مبتلا به افسردگی تجویز میکنند. در این مقاله، الگویی از همراه کردن داروهای ضدافسردگی، با شناخت درمانی بک که نوعی روان درمانی کارامد در افسردگی حاد به شمار میآید، معرفی شده است. براساس این الگوی درمانی، بیمار پس از یک دوره درمان دارویی موفق، یک دوره شناخت درمانی را تجربه میکند. مقایسه این شیوه درمانی با دیگر رویکردهای درمانی در اینزمینه به پژوهشگران توصیه گردیده است. این بررسی توانایی این روش رادر پیشگیری از عود مجدد افسردگی و تاثیرات مثبت آن بر دیگر جنبههای زندگی بیماران افسرده که پس از دارودرمانی بهبودی نسبی یافتهاند، نشان میدهد.
دکتر جمشید احمدی،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۲-۱۳۷۴ )
چکیده
هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان افسردگی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اهواز بوده است. در این پژوهش ۲۰۰ نفر (۱۰۰ نفر زن، ۱۰۰ نفر مرد) از دانشجویان سالهای گوناگون علوم پایه و بالینی دانشکده پزشکی اهواز که به شکل نمونه گیری تصادفی گزینش شده بودند، توسط آزمون افسردگی یک مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بطور کلی میانگین افسردگی کل دانشجویان مرد کمتر از میانگین افسردگی دانشجویان زن علوم است (۱/۹ در برابر ۴۵/۱۰). اما این تفاوت معنی دار نیست. میانگین افسردگی دانشجویان مرد علوم پایه و دانشجویان زن علوم پایه تقریبا یکسان بوده است (به ترتیب ۶۲/۱۰ و ۶۸/۱۰). میانگین افسردگی دانشجویان مرد علوم بالینی دارای تفاوت معنی دار با میانگین نمرات افسردگی دانشجویان زن علوم بالینی بود (۵۸/۷ در برابر ۲۳/۱۰). تفاوت میانگین افسردگی دانشجویان مجرد و دانشجویان متاهل نیز معنی دار نبود. از نظر میزان و شدت افسردگی دانشجویان مرد، یک درصد در حد شدید، یک درصد به میزان نسبتا شدید، هفت درصد در سطح متوسط و ۲۹ درصد در حد خفیف افسرده بودند. از نظر میزان و شدت افسردگی دانشجویان زن، دو درصد در حد نسبتا شدید ۱۰ درصد به میزان متوسط و ۴۰ درصد دارای افسردگی خفیف بودند. از نظر میزان ناامیدی، ۱۱ درصد مردان و ۲۰ درصد زنان نسبت به آینده خویش ناامید بودند. از نظر میزان افکار آسیب رسانی به خود، ۸ درصد مردان و ۷ درصد زنان افکار آسیب رسانی به خود داشتند.