چکیده
مقدمه:پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاس مطلوبیت اجتماعی (مقیاس دروغسنجی) برای آزمون NEO PI-R اجرا گردید.
روش:22 عبارت برای سنجش مطلوبیت اجتماعی انتخاب گردید و در میان عبارات آزمون NEO PI-R قرار داده شد و بر روی 285 نفر جویندهی کار اجرا گردید. با روش تحلیل عاملی 15پرسش برگزیده شدند. برپایهی میانگین و انحراف معیار نمرههای این مقیاسها، آزمودنیها در سه گروه جای داده شدند و نمرههای آنها در شاخصها و مقیاسهای آزمون NEO PI-R با نمرههای 79 آزمودنی غیرجویای کار مقایسه گردید.
یافتهها:کمترین تفاوت بین گروهها مربوط به شاخص باز بودن و بیشترین تفاوت مربوط به شاخص وجدانی بودن بود. همچنین گروه غیرجویای کار در زمینهی نمرههای بیثباتی هیجانی و شاخص توافق با گروه دارای نمرهی پایین در مقیاس مطلوبیت اجتماعی تفاوت معنیدار نداشتند. افراد دارای نمرهی بالا در مقیاس مطلوبیت اجتماعی گرایش داشتند که از نظر هیجانی خود را باثباتتر و بیشتر وجدانی نشان دهند تا افراد دارای نمرهی پایین. همچنین ضریبهای همبستگی میان نمرههای مقیاس مطلوبیت اجتماعی و نمرههای شاخصها و مقیاسها برای گروه جویای کار نشاندهندهی ارتباط معنیدار میان نمرههای شاخصهای برونگرایی و باز بودن به تجربهها از یکسو و نمرههای مقیاس مطلوبیت اجتماعی از سوی دیگر نبود، اما همبستگی میان سایر شاخصها و مقیاس یاد شده معنیدار و مثبت بود.
نتیجهگیری:مقیاس مطلوبیت اجتماعی همراه با آزمون NEO PI-R میتواند میان افراد دارای انگیزهی تحریف و افراد بدون انگیزهی تحریف تفاوت نشان دهد. همچنین در تفسیر نیمرخ افراد متمایل به تحریف میتوان به نمرههای شاخصهای برونگرایی و بازبودن به تجربهها اعتماد نمود اما در تفسیر بقیهی شاخصها بایستی احتیاط شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |