چکیده
مقدمه: این پژوهش با هدف تعیین میزان شیوع افسردگی پس از زایمان و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعهکننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر ساری انجام شده است.
روش: این بررسی به روش توصیفی – تحلیلی با 422 نفر از زنان باردار در سه ماههی سوم، مراجعهکننده به واحدهای مراقبتهای مادر و کودک 10 مرکز بهداشتی- درمانی شهر ساری از اسفند 1380 تا شهریور 1381 انجام شد. آزمودنیها در مدت 8- 6 هفته پس از زایمان نیز پیگیری شدند. برای گردآوری دادهها پرسشنامهای دارای چند بخش شامل مقیاس افسردگی پس از زایمان ادینبورگ، فرم کوتاهشدهی اضطراب موقعیتی اشپیل برگر، پرسشنامهی سلامت عمومی و پرسشنامهی ویژگیهای جمعیتشناختی و اطلاعات مربوط به دوران بارداری بهکار برده شد.
یافتهها: مقیاس ادینبورگ 22% (92 نفر) از زنان مورد بررسی را، 8- 6 هفته پس از زایمان افسرده نشان داد. 30% زنان مورد بررسی در سه ماههی سوم بارداری افسرده بودند. پرسشنامهی سلامت عمومی 2/37% (157 نفر) از زنان مورد پژوهش را در سه ماههی سوم بارداری و 31% (132 نفر) را 8- 6 هفته پس از زایمان مشکوک به داشتن اختلال نشان داد. ارتباط معنیداری بین افسردگی پس از زایمان و رویدادهای فشارزای زندگی در طی یکسال اخیر، حمایت خانوادگی، وضعیت سلامت کودک، احساس توانایی مراقبت از کودک و وجود بیماری در زایمان کنونی دیده شد.
نتیجهگیری: شیوع افسردگی و اختلالهای روانی در دوران بارداری، بالا است و پس از زایمان کاهش مییابد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |