مقدمه: کاهش ارزش تأخیری به معنی برتری داشتن پاداشهای فوری و کوچک بر پاداشهای بزرگ و تأخیری است. هدف این بررسی کاهش ارزش تأخیری و همبستگی نتایج آن با یافتههای بهدست آمده از پرسشنامه چشمانداز زمانِ زیمباردو (ZTPI) بود.
مواد و روشکار: در یک بررسی مقطعی- توصیفی، کاهش ارزش تأخیری با یک نرمافزار کامپیوتری و چشمانداز زمان با ZTPI در 93 نفر از کارورزان رشته پزشکی بررسی شد. در فرآیند کاهش ارزش تأخیری باید بین پاداشهای پولی فرضی که فوری یا با تأخیرهای 6 ساعت تا 25 سال پرداخت میشد انتخاب انجام میشد. ZTPI پرسشنامهای با 56 عبارت و پنج زیرمقیاس است. دادههای پژوهش بهکمک یک برنامه برازاندن منحنیِ غیرخطی، آزمونt ، آزمون منویتنی و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
یافتهها: تابع هیپربولیک تطابق خوبی با یافتههای آزمون کاهش ارزش تأخیری داشت. در ZTPI در زیرمقیاسهای آینده و گذشته مثبت، بالاترین و در زیرمقیاس تقدیرنگری در حال، کمترین میانگین نمره وجود داشت. همبستگی معنیداری بین نتایج آزمون کاهش ارزش تأخیری و چشمانداز زمان دیده نشد. همچنین تفاوت معنیداری در نتایج این دو آزمون بین زنان و مردان وجود نداشت.
نتیجهگیری: فرآیند کاهش ارزش تأخیری بر پایه الگوی هیپربولیک برای اندازهگیری تکانشگری در ایران کاربرد دارد.
نبود همبستگی بین نتایج آزمون کاهش ارزش تأخیری و ZTPI نشان میدهد که احتمالاً این دو آزمون با وجههای جدا و ناپیوستهای از تکانشگری ارتباط دارند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |