مقدمه: این پژوهش بهمنظور تعیین نقش طرحوارهها، حالتهای هیجانی زودگذر و تعامل آنها در حافظه کلمات هیجانی و همچنین آزمودن فرضیه توصیفی ”اختصاصی بودن“ در نظریه شناختی انجام شده است.
مواد و روشکار: 150 آزمودنی در 5 گروه 30 نفری که بر پایه ابتلا یا عدم ابتلا به افسردگی و اضطراب بالینی و پیشبالینی و نیز داشتن یا نداشتن طرحوارههای ناکارآمد، انتخاب شده بودند، در یک طرح اندازهگیری مکرر مورد القای چهار حالت هیجانی مختلف قرار گرفته، سپس حافظه آنها در مورد ویژگیهای خود- ارجاع دارای چهار بار هیجانی مختلف اندازهگیری شد.
یافتهها:یافتههای این پژوهش نشاندهنده تأثیر گروه آزمایشی و القای هیجان در حافظه کلمات دارای بار هیجانی و نیز نشاندهنده اثر تشدید کننده حالت هیجانی در تلفیق با گروه آزمایشی در زمینه ایجاد سویمندی حافظه بود.
نتیجهگیری:این بررسی نشان داد که هم طرحوارهها و هم شرایط هیجانی وابسته به موقعیت میتوانند سویمندی حافظه را ایجاد نمایند. یافتههای پژوهش حاضر هم با نظریه شبکه پیوندی و هم با نظریه ساختارهای معناگذار طرحواره همسو است، هر چند که فرضیه توصیفی اختصاصی بودن را کاملاً تأیید نکرده، شواهدی از وجود سویمندی حافظه در افراد بهنجار و فاقد طرحوارههای ناکارآمد نیز بهدست میدهد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |