دوره 11، شماره 3 - ( پاييز 1384 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 289-283 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- ، E-mail: naziryy@yahoo.com
چکیده:   (18038 مشاهده)
 

مقدمه: بررسی میزان تأثیرپذیری شدت علایم وسواسی- اجباری از باورهای ناکارآمد شناختی، پایبندی‌های مذهبی به امور پاکیزگی و طهارت و احساس گناه در بیماران مبتلا به مناسک اجباری شستشو در جامعه ایرانی هدف این پژوهش بوده است.

مواد و روش‌کار:در چارچوب یک بررسی زمینه‌یابی و پس رویدادی، 43 بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری به‌کمک نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از چک‌لیست تشخیصی اختلال وسواسی- اجباری، فهرست اعمال اجباری، پرسش‌نامه باورها، پرسش‌نامه باورهای مذهبی در مورد مناسک شستشو، پرسش‌نامه پایبندی‌های مذهبی و پرسش‌نامه احساس گناه ارزیابی شدند. تحلیل داده‌ها به‌کمک ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندمتغیری با روش هم‌زمان و تحلیل واریانس انجام شد.

یافته‌ها:نتایج نشان دادند که بین هر یک از متغیرهای پایبندی مذهبی، باورهای ناکارآمد شناختی و احساس گناه با شدت علایم وسواسی- اجباری همبستگی منفی وجود دارد. باورهای ناکارآمد مذهبی در مورد مناسک شستشو و طهارت پیش‌بینی‌کننده بهتری برای شدت علایم وسواسی- اجباری نشان داده شدند تا باورهای ناکارآمد شناختی.

نتیجه‌گیری:گرچه باورهای ناکارآمد مذهبی می‌توانند سبب تبدیل آیین‌های مذهبی به‌‌شکل‌های افراطی آن شوند، اما این امر لزوماً نشان‌دهنده پایبندی‌های شدید مذهبی نیست. ممکن است فرد از نظر پایبندی‌های مذهبی در طیف بهنجار باشد اما در عین حال مبتلا به رفتارهای اجباری شستشو نیز باشد.

 

متن کامل [PDF 201 kb]   (4862 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1385/11/30 | انتشار: 1384/8/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.