1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. ، hajloo53@uma.ac.ir
3- گروه مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه محقق مازندران، ساری، ایران.
چکیده: (150 مشاهده)
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت در خودکارآمدی درد و فاجعه سازی درد بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بود.
روش: پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه جمعآوری اطلاعات، آزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به اماس استان مازندران در سال 1403-1402 بود که تعداد 36 بیمار اماس به روش نمونهگیری داوطلبانه انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه (گروه آزمایش 18 نفر و گروه کنترل 18 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس وضعیت گسترش ناتوانی کرتزکه(EDSS)، پرسشنامه خودکارآمدی درد و مقیاس فاجعهسازی درد (PCS) بودند. به منظور اجرای مداخله در پژوهش، پروتکل درمانی 10 جلسهای از کتاب درمان متمرکز بر شفقت برای درمانگران اکت، استخراج و اجرا شد. در نهایت، دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS-27 و به روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان دادند که درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت بهطور معناداری باعث افزایش خودکارآمدی درد و کاهش فاجعهسازی درد در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد (0/05>P). این اثرات نشاندهنده تفاوت معنادار بین دو گروه در پسآزمون بودند، بهطوری که گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بهبود بیشتری در متغیرهای مورد مطالعه نشان داد.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان دادند که درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت در خودکارآمدی درد و فاجعهسازی درد بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس موثر است. بر این اساس، میتوان گفت این درمان با ترکیب اصول پذیرش و تعهد همراه با پرورش شفقت به خود، به بیماران کمک میکند تا احساس کارآمدی بیشتری بر درد خود داشته باشند و توانایی مقابله با آن را افزایش دهند. همچنین، این درمان با کاهش فاجعهسازی درد و تمرکز بر ارزشها باعث میشود بیماران به جای تمرکز بر افکار منفی، به فعالیتهای معنادار بپردازند. پیشنهاد میشود که در مراکز مربوطه آموزش داده شود و مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1403/2/16 | پذیرش: 1403/8/6