شمشیری محمود، اسکندراوغلی بهزاد، وفایی مریم، مولائی بهنام. راهبردهای تطابق سازنده در بیماران دارای ضایعه نخاعی: یک مطالعه پدیدهشناسی هرمنوتیک. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1399; 26 (4) :478-489
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3156-fa.html
1- گروه پرستاری مراقبتهای ویژه، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علومپزشکی اردبیل، اردبیل، ایران.
2- گروه جراحی، دانشکده پزشکی و پیراپزشکی، دانشگاه علومپزشکی اردبیل، اردبیل، ایران.
3- گروه روانپزشکی، دانشکده پزشکی و پیراپزشکی، دانشگاه علومپزشکی اردبیل، اردبیل، ایران.
4- گروه روانپزشکی، دانشکده پزشکی و پیراپزشکی، دانشگاه علومپزشکی اردبیل، اردبیل، ایران. ، b.molaei@arums.ac.ir
چکیده: (3446 مشاهده)
اهداف: ضایعه نخاعی یکی از شایعترین عوامل ناتوانیهای مزمن در جهان است. درک راهبردهای تطابق در این مددجویان از اهمیت ویژهای برخوردار است. این مطالعه پدیدهشناسی با هدف درک راهبردهای تطابق در مددجویان دارای ضایعه نخاعی انجام شد.
مواد و روش ها: رویکرد پدیدهشناسی هرمنوتیک برای هدایت مطالعه استفاده شد. با استفاده از نمونهگیری هدفمند، پانزده مشارکتکننده (چهار زن و یازده مرد) مبتلا به ضایعه نخاعی که در شهر اردبیل زندگی میکردند، وارد مطالعه شدند. برای جمعآوری دادهها از مصاحبههای فردی نیمهساختار و عمیق استفاده شد. زمان مصاحبهها از 30 تا 100 دقیقه متغیر بود. دادههای صوتی بعد از جمعآوری به متن تبدیل و با استفاده از تحلیل مضمون ونمانن تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: تجارب مرتبط با راهبردهای تطابق در مددجویان مبتلا به ضایعه نخاعی در شش مضمون اصلی خلاصه شد که عبارتاند از: «درک علاجناپذیری»، «میل به استقلال»، «استمداد الهی»، «صبر داشتن و قانع بودن»، «زمان عامل تطابق» و «تشکیل خانواده».
نتیجه گیری: مددجویان دارای ضایعه نخاعی علاوه بر مکانیسمهای سازگاری کلاسیک، سعی میکنند با استفاده از راهبردهایی خود را با شرایط جدید وفق دهند. لازم است درمانگران بالینی؛ بهویژه روانشناسان و روانپزشکان در طرح درمانی خود، راهبردهای تطابق بیماران دارای ضایعه نخاعی را تقویت کرده و از آنها برای سازگاری سریعتر مددجویان خود استفاده کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1398/10/25 | پذیرش: 1399/4/23 | انتشار: 1399/10/12