دوره 26، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 26 شماره 4 صفحات 447-432 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Babaei S, Asgharnejad Farid A A, Fathali Lavasani F, Birashk B. A comparative study on emotional regulation in males with internet addiction, food addiction, opioid dependence and normal peers. IJPCP 2021; 26 (4) :432-447
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3069-fa.html
بابایی شیرزاد، اصغرنژاد فرید علی اصغر، فتحعلی لواسانی فهیمه، بیرشک بهروز. مقایسه نظم‌بخشی هیجانی در افراد مبتلا به اعتیاد اینترنتی، غذایی، مواد افیونی و گروه کنترل. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1399; 26 (4) :432-447

URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3069-fa.html


1- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران‌. ، shirzadbabaei@gmail.com
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران‌.
چکیده:   (3324 مشاهده)
اهداف: دشواری در نظم‌بخشی هیجانی، مؤلفه مهمی در آسیب‌شناسی انواع اعتیاد است که مقایسه و بررسی آن به عنوان مؤلفه مشترک آن‌ها می‌تواند در فهم و درمان این اختلالات کمک‌کننده باشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه نظم‌بخشی هیجانی بین افراد وابسته به مواد افیونی (هروئین و تریاک)، افراد مبتلا به اعتیاد غذایی، اینترنتی با گروه کنترل انجام شد.
مواد و روش ها: طرح کلی پژوهش در چارچوب یک مطالعه علّی مقایسه‌ای انجام شد. جامعه آماری شامل مراکز اقامتی شهرداری تهران، دانشجویان دانشگاه علوم‌پزشکی تهران و کلینیک‌های درمان چاقی شهر تهران بود که 120 نفر در هر گروه تعداد سی نفر ( افراد وابسته به اعتیاد غذایی، مواد افیونی، اینترنتی و گروه کنترل)، به روش نمونه‌گیری در دسترس مبتنی بر هدف انتخاب شدند. همه افراد نمونه مورد مطالعه، مرد بودند. برای تشخیص‌گذاری اختلالات از مصاحبه بالینی نیمه‌ساختاریافته برای اختلالات محور یک SCID-I، پرسش‌نامه اعتیاد غذایی یال (YFAS)، پرسش‌نامه اعتیاد اینترنتی یانگ (IAT) استفاده شد. بعد از انتخاب آزمودنی‌ها همه آن‌ها پرسش‌نامه آزمودنی‌ها و پرسش‌نامه‌ تنظیم هیجانی گراتز (DERS) را پر کردند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) در نرم‌افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
یافته ها: شاخص کلی دشواری در نظم بخشی هیجانی و تمام زیر مقیاس‌های آن در هر سه گروه افراد وابسته به مواد افیونی، افراد مبتلا به اعتیاد غذایی و افراد مبتلا به اعتیاد اینترنتی بیشتر از افراد گروه کنترل بود و این تفاوت از نظر آماری معنادار بود (05/P<0). بین سه گروه اعتیاد غذایی، افراد وابسته به مواد افیونی و افراد مبتلا به اعتیاد غذایی از نظر متغیر نپذیرفتن پاسخ هیجانی، دشواری‌های دست زدن به رفتار هدفمند تفاوت معناداری مشاهده نشد. اما از نظر متغیرهای دشواری در کنترل تکانه، فقدان آگاهی هیجانی، دسترسی محدود به راهبردها، ابهام هیجانی و شاخص کلی بین گروه‌ها تفاوت معناداری مشاهده شد (05/P<0).
نتیجه گیری: این پژوهش نقص‌هایی را در نظم‌بخشی هیجانی در افراد وابسته به مواد افیونی، افراد مبتلا به اعتیاد اینترنتی و افراد مبتلا به اعتیاد غذایی نسبت به گروه کنترل نشان می‌دهد. این پژوهش نشان داد که کنترل تکانه و نظم‌بخشی هیجانی افراد مبتلا به اعتیاد اینترنتی نسبت به افراد مبتلا به اعتیاد غذایی و همچنین نسبت به افراد وابسته به مواد افیونی بهتر بود.
متن کامل [PDF 5302 kb]   (1697 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2801 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1398/5/29 | پذیرش: 1399/4/15 | انتشار: 1399/10/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb