Mohtadijafari S, Ashayeri H, Banisi P. The Effectiveness of Schema Therapy Techniques in Mental Health and Quality of Life of Women With Premenstrual Dysphoric Disorder. IJPCP 2019; 25 (3) :278-291
URL:
http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-2949-fa.html
مهتدی جعفری سارا، عشایری حسن، بنیسی پریناز. اثربخشی آموزش فنون طرحواره درمانی بر سلامت روان و کیفیت زندگی زنان مبتلا به اختلال ملال پیش از قاعدگی:پیگیری یکماهه. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1398; 25 (3) :278-291
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-2949-fa.html
1- کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، گروه روانشناسی عمومی، دانشکده علوم انسانی، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، saramohtadijafari@gmail.com
2- استاد دانشگاه علوم پزشکی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- دکتری روانشناسی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، گروه روانشناسی عمومی، دانشکده علوم انسانی، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده: (5035 مشاهده)
اهداف این پژوهش بررسی تأثیرآموزش فنون طرحوارهدرمانی بر سلامت روان و کیفیت زندگی زنان مبتلا به اختلال ملال پیش از قاعدگی است.
مواد و روش ها این مطالعه با توجه به شرایط پژوهش از طرح نیمهآزمایشی، از نوع پیشآزمون و پسآزمون، با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مراجعهکننده به فرهنگسراها و سراهای محله منطقه ۱۰ شهرداری تهران، در سه ماه اول سال ۱۳۹۷ بودند و نمونه آماری ۳۶ زن به طور تصادفی در دو گروه (۱۶نفری) آزمایش و کنترل جایگزین شده و ۱۰ جلسه آموزشی درباره فنون طرحوارهدرمانی برایشان برگزار شد. ابزار پژوهش پرسشنامههای سلامت روان و کیفیت زندگی (برای سنجش میزان اثربخشی آموزش) در سه نوبت پیشآزمون و پسآزمون و پس از یک ماه دوره پیگیری بود.
یافته ها نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد بین گروه آزمایش و کنترل در متغیر سلامت روان، در افسردگی (P<۰/۰۵، ۶/۰۹۸=F) و سطح معناداری ۰/۰۲، اضطراب (P<۰/۰۵، ۰/۰۰۳=F) و سطح معناداری ۰/۰۰۳ و اختلال کارکرد اجتماعی (۰/۰۵<، ۰/۰۰۸=F) و سطح معناداری ۰/۰۰۸ و در متغیر کیفیت زندگی در خردهمقیاس سلامت جسمانی (P<۰/۰۱، ۱۰/۶۱=F) و سطح معناداری ۰/۰۰۳ و سلامت روان (P<۰/۰۱، ۱۱/۳۳۷=F) و سطح معناداری ۰/۰۰۲ در مرحله پسآزمون و در مرحله پیگیری در متغیر سلامت روان، در افسردگی با سطح معناداری ۰/۸۷۳، اضطراب با سطح معناداری ۰/۰۲۷ اختلال در کارکرد اجتماعی با سطح معناداری ۰/۰۰۰۲ و در متغیر کیفیت زندگی سلامت روان با سطح معناداری ۰/۰۲۰ و سلامت روان با سطح معناداری ۰/۰۰۱ تفاوت وجود دارد.
نتیجه گیری به طور کلی نتایج، گویای این است که آموزش فنون طرحوارهدرمانی میتواند بر افسردگی، اضطراب و کارکرد اجتماعی در مقیاس سلامت روان و بر سلامت روان و سلامت جسمانی و سلامت محیط در مقیاس کیفیت زندگی زنان مبتلا به اختلال ملال پیش از قاعدگی تأثیر داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1397/9/24 | پذیرش: 1398/3/12 | انتشار: 1398/7/9