چکیده
هدف: بررسی حاضر به منظور درک معنای حمایت از دیدگاه بیماران سرطانی تحت شیمی درمانی، خانوادههایشان و همچنین پرستاران و پزشکان انکولوژیست انجام شد. بدین منظور به بررسی معانی و برداشتهایی پرداخته شده است که بیماران و خانوادههایشان و پرستاران و پزشکان از پدیده «حمایتشدن» و «حمایتکردن» دارند.
روش: دادهها به روش کیفی و بهکمک مصاحبههای نیمهساختاری از 10 نفر بیمار و خانوادههایشان و 8 نفر پرستار و پزشک فوق تخصص انکولوژی گردآوری شد. آنها تجربه خود را از ”درک حمایت“ و ”حمایت دادهشده“ بهطور تشریحی، توصیف کردند. مصاحبهها ضبط شد و سپس با بررسی عمیق گفتههای شرکتکنندگان در پژوهش بر اساس روش نظریه زمینهای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: یافتهها نشان دادند که ”حمایت“ یک نیاز حیاتی و چندبعدی است و باید پیوسته به مددجویان ارائه شود. بیماران و خانوادههایشان عدم درک حمایت را از سوی کارکنان ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی ـ درمانی میدانستند. اولویت کارهای حمایتی از دیدگاه مددجویان حمایتهای روحی- روانی بود. پرستاران و پزشکان حمایت جسمی را در اولویت اول قرار دادند و تمام اقدامهای بالینی خود را با «حمایت» یکسان دانستند. در حالیکه در مقایسه با مفهوم مراقبت، حمایت بسیار ژرفتر و گستردهتر است.
نتیجه: حمایت، فرآیند تعامل اجتماعی است. این تعامل نخست با برقراری ارتباط همدلانه و ایجاد یک شبکه ایمنی برای سامانه مددجو پدید میآید و سپس براساس معنی خاصی که از بیماری و درمان برای وی صورت میگیرد، توانمندی لازم را در زمینههای مختلف جسمی، روحی- روانی و اجتماعی کسب مینماید. بیماران سرطانی ایرانی و خانوادههایشان از نداشتن حمایت و شبکه ایمنی از سوی پزشکان و پرستاران خود گلهمندند که ضرورت توجه، بازنگری و بازآموزی نوینی را در این راستا ایجاب مینماید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |