هدف:این پژوهش با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه پاسخهای مقابله جوانان (CRI-Y) در افراد تحت درمان سرطان انجام شده است. بررسی اعتبار و ساختار مفهومی این پرسشنامه در بافت فرهنگی ایرانی، که نوعی از روایی سازه است، هدف اصلی این مطالعه است. افزون بر این، روایی همگرا و افتراقی که بخشهای مهم دیگری از ویژگیهای روانسنجی یک آزمون میباشد، ارزیابی شده است.
روش:شرکتکنندگان این پژوهش 75 نفر از افراد دارای تشخیص پزشکی سرطان خون و مراجعهکننده به چندین مرکز سرطان شهر تهران بودند. برای گردآوری دادهها در کنار مقیاس CRI-Y یک مقیاس مقابله مذهبی نیز بهکار برده شد. از مقیاس اضطراب صفت/حالت اسپیلبرگر برای ارزیابی اضطراب بهره گرفته شد. افزون بر این، یافتهها بر پایه چهارچوبهای نظری و یافتههای آزمایشی که نقش مقابله مذهبی و اهمیت مقابله اجتنابی را در بیماریهای حاد و مزمن نوجوانان تعیین میکند تحلیل شد.
یافتهها:تجزیه و تحلیل مؤلفههای اصلی مقیاس CRI-Y، ساختار مقیاس اصلی CRI-Y را تکرار نکرد. تحلیل عاملی مؤلفههای اصلی این مقیاس چهار عامل را آشکار کرد. اعتبار این مقیاسها، که به روش آلفای کرونباخ بهدست آمد رضایتبخش بود. میانگین زیرمقیاسهای CRI-Y نشان داد که نمونه مورد بررسی، هر دو نوع مقابله مسألهمدار و هیجان مدار را بهکار میبرند. مقابله مذهبی به طور معنیداری با همه عوامل همبستگی داشت. نمرات اضطراب با عامل 1 و 2 مقیاس CRI-Y همبستگی منفی نشان داد، اما همبستگی با عامل 4 مقیاس CRI-Y مثبت و معنیدار بود. نمرههای اضطراب با مقابله مذهبی همبستگی معکوس و معنیدار داشت.
نتیجهگیری:زیرمقیاسهای CRI-Y میتوانند برای نشان دادن فعالیتهای مقابله نوجوانان که بهطور معنیداری بر اضطراب نوجوانان تأثیر میگذارد استفاده شوند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |